Magyarok Kenyere: különös jelentősége van az összefogásnak

Agro Napló
Idén különös jelentősége van a magyar gazdák összefogásának nemcsak azért, mert tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, hanem azért is, mert a Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban szintén jótékony felajánlásaikkal szeretnék segítsék a rászorulókat – közölték a program szervezői lapunkkal.

A tájékoztatás szerint az összefogás nyomán  több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július utolsó napján öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Valamennyi magyarországi megyéből és a határon túli térségekből érkeztek a magyar gazdák, hogy ünnepélyes keretek összeöntsék búzaadományukat. Az immáron szétválaszthatatlanul egybevegyült és megáldott búzaszemeket a Szarvasi Szárazmalomban, hazánk egyetlen működő lóvontatású malmában őrölték meg. A Magyarok Kenyere további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg az ünnepségre: a kovászt a felvidéki magyar közösségből, a sót az erdélyi Parajdról, míg a vizet Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától hozták határon túli gazdáink. A trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében, sőt már a nagyvilág magyar közösségeiben is elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”.

A búzaadományok gyűjtése július elején kezdődött, és tart egészen augusztus 20-ig; Magyarországon összesen 89, külhonban pedig további több tucat ponton gyűjtik a felajánlásokat, melyet húsz anyaországi és számos határon túli malomban őrölnek majd meg. A koronavírus okozta helyzetben a szervezők a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is biztosíthassák a több tízezer magyar gyermek és család ellátását.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 10 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyermekeket segítő szervezetek számára. 

A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt a program életében: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 800 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak. 

Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak is: az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja az adományozásba. Tavaly, első alkalommal a szórványmagyarságba, New York, Calgary, Cork vagy Bécs magyar közösségébe is eljuttattuk a Magyarok Kenyere jelképes lisztadományát.

Az idei kiemelt jelentőségű eseményen, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepen, melyre ezúttal a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason került sor, a nagyszámú magyarországi és határon túli magyar gazda mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke valamint Győrffy Balázs, a NAK elnöke mellett számos országgyűlési képviselő és magas rangú közjogi méltóság is.

Nagy István videója ide kattintva!

Győrffy Balázs videója ide kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!