2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyarország nem szavazta meg a közvetlen kifizetések csökkentését kezdeményező bizottsági rendeletet

Agro Napló
Az Európai Bizottság szerint a 2014. évi költségvetés tervezésekor a költségvetési egyensúly eléréséhez az ún. „pénzügyi fegyelemre” — a 2013. évi közvetlen támogatások kifizetésének csökkentésére — vonatkozó szabályok alkalmazására van szükség. Közlemény.

Ennek kezdeményezésére a Bizottságnak van jogköre, amennyiben az előrejelzések alapján a várható kiadások meghaladják a többéves pénzügyi keretben a közvetlen kifizetésekre és a piaci intézkedésekhez kapcsolódó kiadásokra meghatározott pénzügyi forrásokat. A 2014. évi költségvetési tervezet meghatározása kapcsán a Bizottság a „pénzügyi fegyelem” miatt 1 471,4 millió euró összeggel javasolja csökkenteni az EU-28 2013-ra vonatkozó, de a 2014-es naptári évet terhelő közvetlen támogatásait. Ezen összeg tartalmazza a horvát csatlakozással megemelkedő közvetlen támogatási igényt és a 2014-től alkalmazandó, a mezőgazdasági ágazatot érintő válságokra képzett tartalék összegét, a krízisalapot is.

Mivel a „pénzügyi fegyelem” betartását a közvetlen kifizetések csökkentésével kell biztosítani, így — a javaslat szerint — a 2013-as naptári évre vonatkozóan benyújtott kérelmek alapján a termelőket megillető közvetlen kifizetések összegének 2000 eurót meghaladó részére 4,001079 %-os csökkentést kell alkalmazni.



Magyarország a kezdetektől fogva több tagállammal együtt azon az állásponton volt, hogy a csökkentés a termelők minél kisebb részét érintheti csak, így amennyiben a csökkentés valóban elkerülhetetlen, azt csak az 5000 euró fölötti kifizetésekre kelljen alkalmazni. Mivel a csökkentés mértékének szükségességét a Bizottság megfelelő számításokkal továbbra sem támasztotta alá, továbbá a kisebb termelők érdekeit védő magyar javaslattal szemben az alacsonyabb alkalmazási küszöbértékre tett javaslatot, Magyarország -  összhangban a Tanácsban korábban képviselt álláspontjával - nem szavazta meg a jogszabálytervezetet. Ugyanakkor annak ellenére, hogy összesen 10 tagállam határozottan visszautasította a tervezetet, a vonatkozó európai uniós eljárási szabályok alapján a Bizottság mégis továbbviheti saját javaslatát.  



Fontos eredmény, hogy a Bizottság elfogadta azt a magyar kezdeményezést, hogy a közvetlen kifizetések 2013 októberében kezdődő előlegfizetésénél a csökkentést még nem kell alkalmazni, de a kötelezően alkalmazandó csökkentési százalékot a második kifizetési részletnél a teljes támogatási összegre vonatkozóan kell érvényesíteni.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!