MENÜ

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Agro Napló 2020.08.13.

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén Mátrafüreden.

Fotó: Fekete István

 

Az eseményen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt. Hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) is egyre több érdeklődő keresi fel évente, míg 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadtak, addig tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett. A hazánkban nyilvántartott 700 ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele, részben vagy teljes egészében valamely nemzeti park fenntartásában áll.

Így elmondható, hogy a nemzeti park igazgatóságok hazánkban az ökoturizmus legjelentősebb letéteményesei. Kifejtette: a kormányzati és az uniós források segítségével 2014-2020 között 38 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parkok. Ennek köszönhetően pedig csaknem száz projekt segítségével százezer hektáron javult a természeti környezet állapota. Rácz András kiemelte: meg kell ismertetni és szerettetni a környezeti értékeket és élővilágot a gyerekekkel, illetve a felnőttekkel egyaránt, mert így a nemzeti identitást is erősíthetjük. A nemzeti parkjaink kiemelt szerepet töltenek be abban is, hogy a pihenni vágyók itthon biztonságosan és megfizethető áron nyaralhassanak – emlékeztetett az államtitkár.

 

harkaly_haz_2-1200

Rácz András, fotó: Fekete István

 

A rendezvényen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a fejlesztés rávilágít azokra a célokra és tevékenységekre, amelyeket a mindennapokban végeznek a munkatársak. Rónai Kálmánné szerint a térségben található egyedülálló, változatos fajokat kötelességünk fenntartani és megőrizni, mert ezek az élőlények a Mátra biológiai sokféleségét képezik.

A Harkály Ház látogató- és oktatóközpont fejlesztésének fő célkitűzése a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása. A létesítményben található beltéri állandó tárlat a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal.

 

harkaly_haz_3-1200

 Fotó: Fekete István

 

A kiállítótérben statikus, látványt bemutató eszközökként makettek, terepasztalok, dioráma és modellek állnak a vendégek rendelkezésére. Interaktív eszközökkel pedig feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak, érintőképernyős terminálok is bővítik a kínálatot. A beltéri állandó kiállítás mellett a projekt keretében megvalósult a Cincér tanösvény, mely az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezet. Egy másik tanösvényt, a Sár-hegyit pedig felújították és meghosszabbították. A projekt összesen több mint 332 millió forintból valósult meg – tartalmazza az összefoglaló.