2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyarországon nincs nyércprém-termelés

Agro Napló
„A hatóságunk rendelkezésére álló információk alapján hazánkban nem tenyésztenek prémtermelés céljából nyérceket” – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Napló érdeklődésére.

Ez az ismeret azért fontos, mert helyi adatok szerint, Dániában nemrégiben azt állapították meg. hogy az északi államban a prémjéért tenyésztett nyércekben koronavírus-fertőzés fordult elő, ami az embereket is veszélyeztetheti. Ezért le szeretnék ölni az ország 17 milliós „prémtermelő” nyérc-állományát, ami éles politikai vitákhoz is vezetett.

Ugyanakkor ausztrál kutatók véleménye az a dániai eset kapcsán, hogy a nyércek korántsem jelentenek akkora veszélyt az emberekre, mint korábban feltételezték. Egy neves ausztrál infektológus szerint a koronavírus terjedésekor minden egyes esetben – ember és ember között, vagy állat és ember közötti terjedés esetén – általában mutálódik, változik, de ezért nem kell azonnal a legnagyobb veszélytől tartani – állítja a szakember.

Továbbá kiderült az is – a dán kormány a napokban bejelentette –, hogy nincs jogi alapja a helyi „prémelőállító” nyérc-populáció leölésének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!