MENÜ

Május 15-én éjfélig adható be az egységes kérelem, utána jönnek a szankciók!

2017.05.12.

Az uniós és nemzeti forrásból finanszírozott támogatások igénybevételéhez szükséges egységes kérelem szankciómentes beadásra már csak néhány nap áll rendelkezésre. Szerda éjfélig 133 ezer kérelem érkezett be.

Az ügyfelek az egységes kérelmüket 2017. május 15-én éjfélig, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tudják benyújtani szankciók nélkül a Magyar Államkincstár honlapján elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen. Eddig az időpontig összesen 41 jogcímen adható be szankciómentesen az igénylés.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfontosabb feladata az egységes kérelmek beadásában való segítségnyújtás. Az elmúlt években rendre az egységes kérelmek 70-80 %-át a falugazdászok segítették beadni. Szerda éjfélig 133 ezer kérelem érkezett be, ebből 101 ezer a falugazdászok közreműködésével (76 %). Volt olyan nap, amikor mintegy 6 ezer kérelmet adtak be a falugazdászok. Tavaly összesen (a szankciós időszakot is figyelembe véve) összesen 177 ezer kérelmet adtak be a gazdálkodók (tehát idén még 44 ezer hiányzik), ebből 130 ezret a falugazdászok közreműködésével (itt 29 ezer az elmaradás a tavalyihoz képest.

Az előző évhez képest hamarabb, már április 7-étől lehetőség van a kérelmek benyújtására, azokat szankciómentesen május 15-ig (jövő hét hétfőig) lehet beadni. Ezen benyújtott kérelmeket késedelmi szankció nélkül 2017. május 31-ig adatváltozás keretében módosíthatják. (Az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek 2017. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak).

Amennyiben valamely jogcímben, intézkedésben május 15-ig nem nyújtottak be kérelmet, úgy május 16. és június 9. között a késedelmesen benyújtott intézkedésre, jogcímre a vonatkozó támogatási összeget munkanaponként 1% késedelmi szankcióval csökkentik. A 2017. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

Kérjük, hogy akik még nem nyújtották be egységes kérelmüket, és ezt a falugazdászok segítségével szeretnék megtenni, mihamarabb egyeztessenek időpontot a területileg illetékes falugazdásszal (elérhetőségeik megtalálhatók a NAK internetes portálján). A falugazdászok szombaton is várják a gazdálkodókat.

A várható nagy létszámra való tekintettel felhívjuk a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy az őstermelői kártyájával jelentősen gyorsítható az egységes kérelem benyújtása. Az őstermelői kártya leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyfél adatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő.