Mangalicakolbász, hortobágyi gyógynövényes sajt, Cserpes túró rudi – a hazai hús- és tejipar különlegességei

Agro Napló
A „Vidékességek - az agrár-környezetgazdálkodás hazai jó gyakorlatai” című filmsorozat folytatásaként elkészült a magyarországi hús-és tejfeldolgozást ismertető legújabb két epizód. A sorozat az ország nyolc helyszínére kalauzolja el a nézőket, melyben háztáji gazdaságok és hungarikumokat előállító üzemek, vállalkozások kerülnek bemutatásra. A filmsorozat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében jött létre.

A sorozat a kétpilléres európai agrármodell országos megvalósításának eredményeinek szemléltetésére épül, miközben jó példák átadásával ösztönzi a környezettudatos gazdálkodás megvalósítását.  A bemutatott gazdaságok és üzemek széleskörű tevékenységet látnak el – mely a termelésre, feldolgozásra és értékesítésre is kiterjed – így a munkafolyamatok összehangoltsága lehetővé teszi, hogy országszerte minőségi termékek kerüljenek piacra.

Ma már egyre nagyobb a kereslet a megbízható forrásból származó, friss és hazai élelmiszeripari készítmények irányt, ami különösen vonatkozik a tej-és húsfeldolgozás során készült termékekre. Sok európai uniós tagországgal ellentétben azonban Magyarország hátrányos helyzetben van a mezőgazdaságra fordított támogatások tekintetében, mely befolyásolja a termékek jövedelmezőségét is.  Az állattenyésztés során az egyes munkafolyamatok sok esetben elkülönülnek egymástól, ugyanis a feldolgozás és értékesítés nem a tenyésztőnél történik. A dömsödi Szomor Ökogazdálkodás azonban más működési elv alapján épül fel, hiszen sajátossága, hogy az állattartás mellett a feldolgozás és értékesítés folyamatait is a gazdaságban, a nemzeti parkkal együtt működve végzik. Termékeik között olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a sajátos eljárással készített, adalékanyagokat nem tartalmazó szürke marhahúsból készített szalámi és kolbász.

Az őstermelői gazdálkodás nagyszerű példája, a Békésen található, családi vállalkozásként működő húsüzem, mely már 15 éve értékesíti termékeit az ország különböző pontjain lévő vásárokon és kiállításokon. A kisüzemből kikerülő készítmények jellegzetessége a hagyományos, házias ízvilág; a kézműves kolbászok és a kolozsvári szalonna igazi kuriózumnak számít a térségben.

A húskészítmények mellett, az országban számos tejtermékek készítésére szakosodott üzem és magánvállalkozás található, amelyek a nagyüzemekkel ellentétben, tartósítószerektől mentes, széleskörű kínálatot biztosítanak a vásárlók számára. Az országos viszonylatban is híres Cserpes Sajtműhely a tejfeldolgozás minden egyes folyamatában kiveszi a részét. Adalékanyagokat nem tartalmazó készítményeikkel jutnak el a fogyasztókhoz, alapanyagaikat pedig saját forrásból vagy termelők segítségével biztosítják. Leghíresebb termékeik a karamellás tej, az ömlesztett sajtok, a különböző gyümölcsízesítésű joghurtok és saját gyártású túró rudijuk.

Debrecen városában található, Mircz Nárcisz sajtkészítő műhelye a hagyományos eljárással készülő, tájjellegű termékeknek ad otthont. A sajtkészítő eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó mester tanyasi tejjel készített lilahagymás gomolya és a féléves érleléssel készülő hortobágyi gyógynövényes sajtjai a kulináris fesztiválok elengedhetetlen részei.

„A jó sajtnak mindent meg kell adni. Az alapanyagtól kezdve – mely az állat takarmányozását, jó legelőn való tartását is magába foglalja – egészen az előállításig. Nem használunk vegyszereket, a természet által előírt folyamatokat próbáljuk betartani. Minden egyes lépés nagy odafigyeléssel történik, így a termékeink közül kézzel készített, tradicionális sajtok kerülnek ki” – nyilatkozta Mircz Nárcisz sajtkészítő.

A sorozat készítői az eddig elkészült nyolc rész mellé még hat elkészítését várható, mely a NAKVI szakembereinek közreműködésével valósul meg. A tervezett témák az alábbiak közül kerülnek ki: Madárbarát természetvédelem, Különlegességek az állattartásban, Környezetkímélő talaj mezőgazdálkodás, Önfenntartó falvak, Tájfajták, tájgazdálkodás, valamint Közösségi mezőgazdálkodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!