Már érkeznek a kincstári kifizetések

Agro Napló
Érdemes figyelni a bankszámlákat, a Magyar Államkincstár ugyanis elkezdte utalni az októberi kifizetéseket. Október 15-ig a 2017 évi támogatásokból visszatartott összegek érkeznek, ezt követően pedig az idei támogatási előlegekre számíthatnak a gazdák.

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését, és október 15-ig minden érintett számára elutalja a levont összeget - adta hírül a kifizető ügynökség. Arra is felhívta a regisztrált termelők figyelmét, hogy ellenőrizzék az ügyfél-nyilvántartásokban szereplő, a kifizetéshez szükséges adatok helyességét, és ha változás volt, haladéktalanul kezdjék meg a módosítások átvezetését, mivel október 15. után elveszítik jogosultságukat a kifizetésre.

A pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt a tagállamoknak ugyanis minden évben csökkentést kell végrehajtaniuk a 2.000 eurót meghaladó közvetlen támogatások esetében.

A visszatérítés összegét a 2018. szeptember 21-ig jogerőre emelkedett közvetlen támogatás odaítélése tárgyában hozott döntések alapján, az ezen döntésekben alkalmazott pénzügyi fegyelemből adódó csökkentések összegei alapján határozzák meg. A csökkentési együtthatót, amelyet a 2.000 eurót meghaladó részre kell alkalmazni, egy adott kérelmezési évre vonatkozóan az Európai Bizottság határozza meg - magyarázta a részleteket a MÁK.

A levont összegekből keletkező tagállami befizetésekből hozza létre évente az Európai Unió azt a krízistartalékot, amelynek célja a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelése. Amennyiben a pénzügyi év végéig a tartalékot nem használják fel, a Bizottság visszatéríti azt a tagállamoknak. Ezt követően a tagállam feladata, hogy a termelőknek a levont összegeket kifizesse.

A postázott határozatok az uniós szabályok szerint korábban levont összegek alapján kifizethető támogatást tartalmazzák, nem befizetési kötelezettséget, hanem támogatás kifizetését jelentik.

Kérjük az ügyfeleket, hogy a megküldött döntéseket figyelmesen olvassák át, a feltüntetett összegeket ne utalják vissza a Magyar Államkincstár részére - hívta fel a figyelmet honlapján a kifizető ügynökség. Hozzátéve azt is, hogy a 2018. október 15-ig történő, pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszafizetések nem keverendőek össze a 2018. évi egységes kérelem keretében benyújtott kérelmekhez kapcsolódó előleg kifizetésekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!