MENÜ

Már fizeti a kincstár a támogatást az állatbetegségek felszámolására

2017.11.28.

A Magyar Államkincstár a 2017. október 31-i benyújtási határidőt követően azonnal megkezdte az egyes állatbetegségek és zoonózisok (állatról emberre terjedő betegségek) felszámolására igényelhető támogatási kérelmek feldolgozását és az elmúlt két hét alatt mintegy 1,25 milliárd Ft összegű támogatás kifizetéséről intézkedett – közölte a Kincstár.

 

Az intézkedés célja a súlyosan fertőző, járványos, illetve állatról emberre terjedő állatbetegségekkel (szalmonella, klasszikus sertéspestis, afrikai sertéspestis, madárinfluenza, fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, veszettség és kéknyelv betegség) szembeni védekezés, a betegségek felszámolása és figyelemmel kísérése, ezáltal az állat-egészségügy és az állattenyésztés termelékenységének védelme, színvonalának javítása. Az állategészségügyi programok végrehajtásához szükséges – részben uniós, részben nemzeti költségvetésből finanszírozott – támogatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a megyei kormányhivatalok és a Magyar Juh- és Kecsketenyésző Szövetség veheti igénybe.

A támogatás közel fele, mintegy 672 millió Ft – a megyei kormányhivatalokon keresztül –közvetlenül az állattartókhoz került a baromfiállományok szalmonella elleni immunizálásához szükséges oltóanyag beszerzésére, illetve a szalmonellával fertőzött állatállományok felszámolása miatt keletkezett kár enyhítésére.