Már márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) a korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A tájékoztatás szerint a 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1-31-e között kérelmezhető.

Az ismertetés emlékeztet: a szőlő aranyszínű sárgaság egy veszélyes betegség a szőlőültetvényekben, amelytől a fertőzött szőlőtőkék végül kipusztulnak. A betegséget a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma okozza, amely zárlati károsítónak minősül: a megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) növény-egészségügyi zárlatot rendel el az igazolt fertőzés terjedésének megakadályozására. A károsítóval fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a szőlőültetvényekben a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca, mint vektor elleni növényvédő-szeres védekezés.

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2021-ben is támogatást nyújt. A támogatás mértéke a növényvédő-szer vételárának 75 százaléka, hektáronként legfeljebb 12 ezer forint (szőlőtermelőnként legfeljebb 240 ezer forint). A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédő-szer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növény-egészségügyi megelőzés támogatása, valamint – zárlattal elrendelt terület esetén – a növény-egészségügyi felszámolás támogatása. 

A növény-egészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kell benyújtani, az idei évtől már elektronikus úton. A támogatást a fitoplazma fertőzés miatt körül nem határolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1. és március 31. között az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, a MÁK honlapján közzétett közleményben foglaltak alapján.

Fontos, hogy a növényvédő-szer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a Kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig, amelyről a MÁK későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növény-egészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet a kincstárnál elektronikus úton kérelmezni. Az elvégzett növényvédő-szeres védekezést követően elégséges csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!