MENÜ

Már nem ömlik a gáz a tengerbe!

Agro Napló 2022.10.03.

Vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

Fotó: HVG

 

Már az Északi Áramlat 1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe – közölte a dán hatóságokkal az üzemeltető Nord Stream AG. A Dán Energiahatóság a Twitteren azt közölte, hogy mindkét vezetékben stabil a nyomás, ami arra utal, hogy teljesen megszűnt a gáz ömlése a tengerbe – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

Az Északi Áramlat 2 vezetékről az üzemeltető már szombaton közölte, hogy abból nem szivárog gáz a Balti-tengerbe. A vállalat szóvivője, Ulrich Lissek akkor azt mondta, hogy vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

A két vezetékrendszeren hétfő óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van: az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Svéd szeizmográfusok szerint hétfőn robbanások történtek a vezetékeknél, a dán és a német kormány szerint bizonyos, hogy szándékos detonációk zajlottak le. Hogy ki robbanthatott az Északi Áramlat csöveinél, arról a Nyugat óvatosan kommunikált. A szabotázs kifejezéstől hangos egész Európa, a CIA pedig már a nyáron jelezte, hogy célponttá válhatnak tengeri csővezetékek – orosz akció célpontjává.

 

(Forrás: HVG)