Marad a fordított adózás a mezőgazdasági termékeknél

Agro Napló
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) hatályos előírásai szerint továbbra is fordított adózást kell alkalmazni a mezőgazdasági termékek értékesítésénél.

A fenti fordított adózást előíró rendelkezések a korábbi tervek, valamint jogszabályok alapján 2022. június 30-áig lettek volna hatályban, azonban a veszélyhelyzettel összefüggésben alkotott jogszabályok alapján a fordított adózási mechanizmust megszüntető rendelkezések nem léptek hatályba.

A 2006/112/EK tanácsi irányelv eredetileg 2022. július 1-ig tette lehetővé a tagállamok számára a fordított adózás alkalmazását egyes termékek és szolgáltatások esetében. Az érintett ügyletkör vonatkozásában azonban a fordított adózás alkalmazhatóságának lehetőségét a 2022/890/EK tanácsi irányelv 2026. december 31-ig meghosszabbította – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

A Tanács megállapította, hogy a tapasztalatok szerint a fordított adózási mechanizmus és a gyorsreagálási mechanizmus ideiglenes és célzott intézkedésként hasznosak voltak az adócsalás – különösen az „eltűnő kereskedő” révén elkövetett, Közösségen belüli csalás – megelőzése érdekében, és azok megszűnése a csalás elleni küzdelem hatékony eszközeitől fosztaná meg a tagállamokat.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!