Marhavágóhíd és csomagoló üzem épül Sepsiszentgyörgy határában

Agro Napló
Marhavágóhíd és csomagoló üzem épül mintegy 11 millió eurós beruházással a Sepsiszentgyörgy határában létesített ipari parkban - jelentették be a befektetők, Gregor Roy Chowdhury és Gyergyai Botond helyi vállalkozók.

A létesítmény várhatóan 2020 nyarán kezdheti meg működését, és egy nyolcórás műszak alatt száz szarvasmarha feldolgozására, 40 tonna hús csomagolására lesz képes. A vállalat hatvan új munkahelyet teremt, és az általa feldolgozott húst a romániai piacon kívánja értékesíteni.

A befektetők az MTI-vel közölték: a vágóhíd létesítésével szeretnének változtatni azon, hogy a Romániában felhasznált marhahús több mint 80 százalékát külföldről hozzák az országba. A cég célja, hogy az üzem 200 kilométeres körzetében felvásárolja a gazdáktól a tenyésztett szarvasmarhákat, és ezzel újra versenyképes piacot teremt számukra.

"Úgy gondoljuk, ha a fiatal generáció azt látja, hogy az állattenyésztésnek van versenyképes piaca és jó megélhetést tud biztosítani családok számára, akkor nagyobb számban fordulnak ezen ágazat felé" - áll a közleményben.

Gregor Roy Chowdhury volt befektetési bankár, a többségi tulajdonos az MTI-nek elmondta: a Sc. Cultivo Srl-t kimondottan erre a beruházásra hozták létre 2016-ban, és azóta dolgoznak a beruházás előkészítésén. A zabolai Mikes grófok leszármazottja - aki Ausztriából költözött vissza ősei birtokára - hozzátette: magántőkével és banki hitellel indulnak, de próbálnak pályázati úton megszerezhető forrásokat is bevonni a vállalkozásba. A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program keretében magyar állami támogatásra is pályáztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!