MENÜ

MATE tanévnyitó: számos kihívás az agrárium előtt

Agro Napló 2021.09.13.

Az agráriumnak ma több kihívásra is választ kell adnia, egyebek mellett a globális éghajlatváltozás következményeire, a hatékony élelmiszer-termelés feltételeinek megteremtésére, illetve a természeti erőforrások és a véges termőterületek fenntartható használatára – mondta Nagy István Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tanévnyitó ünnepségén.

 

Az agrárminiszter egy új korszak nyitányának nevezte a nagy múltú kutatóintézetek csatlakozását a MATE rendszeréhez, ami szavai szerint így Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási és felsőoktatási intézményét hozta létre.

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: a jövő élelmiszerét olyan országoknak kell megtermelniük, amelyek a magyarországival hasonló adottságokkal rendelkeznek, ahol van megfelelő föld, van elegendő víz. Hozzátette: a mostani járvány rámutatott arra, ha nagyon nagy baj van, akkor minden állam a saját lakosságának ellátását tartja szem előtt.

A statisztikai adatok egyértelműen az agrárképzések népszerűségének növekedését jelzik, amely pozitív változásban egyértelmű szerepe van hazánk legnagyobb kiterjedésű felsőoktatási intézményének, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek. A jövővel kapcsolatos intézkedések sorában Gyuricza Csaba rektor kifejtette, hogy a „vidéki Magyarország egyetemeként kiemelt küldetésünk a vidék és a vidéki értelmiség jövőjének támogatása, felzárkóztatása”.

 

mate_tanévnyitó_kép_11-k

 

Egyre többen ismerik fel, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés az elkövetkező évtizedekben minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb, az egész világ számára kiemelt stratégiai ágazat lesz, ezzel párhuzamosan pedig az agrárszakma presztízse is nőni fog. A MATE multidiszciplináris intézményként mindezekhez tevőlegesen tud hozzájárulni. „Egyik legfőbb célunk, hogy a vidéken élők azonos eséllyel jussanak azokhoz a tárgyi és szellemi javakhoz, amit a városok lakói elérhetnek” – fejtette ki a MATE rektora.

Az idén február 1-jén megalakult, agrárfókuszú, multidiszciplináris felsőoktatási intézmény már most eredményes hónapokat tudhat maga mögött, hiszen központi általános és pótfelvételi eljárást követően összesen 3595 új hallgató kezdheti meg az idei tanévet, akik közül 31-en külföldi, túlnyomórészt külhoniak.

A 2021/2022. tanév több szempontból is különlegesnek számít, hangsúlyozta a MATE rektora ünnepi beszédében. „Hosszú ideje ez az első alkalom, amikor a járvány okozta korlátozások nélkül, felszabadult lélekkel találkozhatunk Campusunkon. Az új tanév kezdete azzal a reménységgel tölt el, hogy immár a jelenléti oktatás körülményei között láthatunk munkához; tanításhoz és tanuláshoz, kutatáshoz és eredményeink gyakorlatba ültetéséhez.”

A rendezvény kiemelt pillanata a felsőoktatási intézmény zászlójának felavatása volt, amelyet az Egyetem patrónusa, Lévai Anikó jelenlétében Balogh Péter Piusz Premontrei apát szentelt fel. Az ünnepségen Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese címzetes egyetemi docens címet vett át.

 

mate_tanévnyitó_kép_-levai-aniko-1200