Még gyorsabban folytatódhat az agrárium gyarapodása

Agro Napló
A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, és jövőre folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet – hangzott el az OTP Agrár Gálán.

Nehéz évet zártunk, de javuló tendencia látszik. Bár a gazdasági növekedés tavalyi üteme várhatóan nem ismételhető meg ebben az évben, nagy a valószínűsége, hogy a recessziót el tudjuk kerülni, és 2024-ben ismét gazdasági növekedés várható – fogalmazott az OTP Agrár Gálán Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy az OTP Csoport rendkívül gyorsan növekedett, az elmúlt 6 évben 11 bankot vásárolt, ami Európában is egyedülálló teljesítmény. Nincs még egy olyan európai bank, amely képes lenne olyan hatékonyan integrálni más bankokat a szervezetébe, mint az OTP. A vállalatcsoport mérlegfőösszege már meghaladta a 90 milliárd eurót, és továbbra is nagyon jó formában van, bár a magyarországi eredményt elviszik a különböző különadók – értesült az OTP Bank közleményéből az Agro Napló.

„Nagyon bízom benne, hogy Magyarország eredményesen tudja felhasználni a megújult uniós támogatási rendszer, a Közös Agrárpolitika forrásait a következő években. A megemelkedett keret közvetítéséhez persze sokkal nagyobb szervezettségre van szükség, mint korábban, hogy a jogosultak sikeresen le is tudják hívni ezeket a forrásokat. Az OTP Bank ebben a már meglévő támogatás-előfinanszírozási konstrukcióival segítheti a gazdákat”

– tette hozzá Csányi Sándor.

„A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig. A magyar kormány számára a meglehetősen kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelésünk hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen” – hangsúlyozta az eseményen Nagy István agrárminiszter.

A rendezvényen ismét öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozás képviselője vehette át az Agráriumért OTP Díjat. A hitelintézet idén negyedszer adta át az elismerést, amelyet azért alapított, hogy ráirányítsa a figyelmet az agrárvállalkozások értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére, amely az ágazat minden szereplője számára példaként szolgálhat.

A díjazottakat a 2012-ben – Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója által – alapított, akadémikusok és szakmai szervezetek képviselőiből álló Agrárkollégium választotta ki a jelöltek közül. A döntési szempontok között a gazdasági eredmények mellett kiemelkedő helyen szerepelt, hogy a vállalkozás mennyire innovatív, él-e a legújabb fejlesztések lehetőségeivel.

Díjazottak az öt kategóriában:

Növénytermesztés: Simon Mezőgazdasági Kft. – A hantosi vállalkozás elsősorban szántóföldi növények termesztésével és azok értékesítésével foglalkozik, egyebek mellett repcét, répát és borsót termeszt.

Állattenyésztés: Nyakas Farm Kft. – A hajdúnánási vállalkozás 4500 szarvasmarhát tart és évi 24 millió liter tejet termel.

Kertészet: Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. – A Gyöngyössolymoson található családi borászat termelése jelentős részét Nyugat-Európába exportálja, de a magyar borpalettát is szélesíti boraival.

Élelmiszeripar: Hajdúhús 2000 Kft. – A debreceni vállalkozás sertés feldolgozásával, húskészítmény-gyártással és -kereskedelemmel foglalkozik.

Nemzetközi tevékenység: Hungrana Kft. – A Szabadegyházán működő vállalkozás évente több mint 1 millió tonna kukoricát dolgoz föl, amelyből izo-cukrot, keményítőt, alkoholt és takarmányt állít elő.

(Forrás: OTP Agrár)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!