MENÜ

Még mindig prioritás az élelmiszeripar fejlesztése

Agro Napló 2022.01.17.

Az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztését – mondta az agrárminiszter december közepén a debreceni városházán, ahol támogatási okiratot adott át három helyi élelmiszeripari vállalkozás vezetőjének.

Fotó: Fekete István

 

Nagy István arról beszélt, hogy a hazai agrárcégek vállalkozási kedvének köszönhetően országos szinten 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forintot meghaladó összegben, ezekről folyamatosan születnek meg a döntések. A következő időszakban további, legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik a hazai élelmiszer-termelés stratégiai pozíciójának megerősítésére – közölte a tárcavezető.

Hajdú-Bihar megyében 34 pályázatot adtak be több mint 26 milliárd forint értékben, ezekből eddig négy pályázat kapott 1,9 milliárd forint támogatást – jelezte a miniszter; megjegyezve, hogy Debrecen az első település, ahol az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére és technológiai korszerűsítésére kiírt, sikeresen lezárult pályázat eredményhirdetése megkezdődött.

A miniszter kitért arra, hogy az elmúlt években bebizonyosodott: a mezőgazdaságra válságok idején is számíthat az ország, a magyar agrárgazdaság, az élelmiszeripar stratégiai ágazat lett. A tárcavezető a kormány történelmi léptékű döntésének nevezte, hogy az európai uniós forrásokból 17,5-ről 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások arányát, ezáltal megháromszorozta a forrásokat, aminek eredményeként a következő években 4265 milliárd forintot lehet fejlesztésre fordítani.

Beszámolt arról is, hogy tavaly az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat, előbbiben 200 millió, utóbbiban 5 milliárd forint volt a pályázható összeg felső határa, 50 százalékos támogatási intenzitással. A helyi gazdaság, a helyi emberek támogatásával a legfontosabb cél pedig "megerősíteni a magyar vidéket, ami tolóerőt ad az egész magyar gazdaságnak" – mondta Nagy István.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: a városban az élelmiszeripar 3700 embernek ad munkát, és közel 150 milliárd forint értéket állít elő. Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a magyar vidék jól használja fel a támogatásokat. A támogatásokat a minisztertől most átvevő három debreceni vállalkozás - a Bodogán Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Felföldi Édesipari Kft. és a Hajdúhús 2000 Kft. – mintegy 700 embert foglalkoztat, árbevételük együttesen meghaladja a 12 milliárd forintot - tette hozzá; foglalta össze a kormányzati hírportál.