2024. április 19. péntek Emma

Még több ellenőrzéssel folytatódik a méhkockázati monitoring program

Agro Napló
A tavalyi nagyszámú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) együttműködésében.

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A szakemberek azt vizsgálják, hogy a növényvédő szerek kijuttatásakor az engedélyokiratban foglalt méhvédelmi előírásokat betartották-e a termelők. Az érintett területeket az OMME segítségével jelölte ki a hatóság.

Maga a program független a méhmérgezés gyanújáról tett bejelentéseket vizsgáló eljárásoktól. Célja nem csak a házi méhek védelme, hanem a vadon élő beporzóké is - hívta fel a figyelmet a Nébih. Egy adott területen ugyanis, ha a méhészek nem is érzékelnek pusztulást állományaikban a nem megfelelő növényvédelmi technológia hatására, a helyi hasznos (és közömbös) rovar populációkat még károsíthatta a kezelés.

Az elmúlt években ilyen módon, országos szinten, 50-100 növényi mintát vizsgált a hatóság. A 2018-ban történt nagyarányú méhpusztulás miatt a NÉBIH idén emelt számú, 123 mintavételt irányzott elő. A mintákat a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői veszik le és a NÉBIH laboratóriumai vizsgálják. Ha a szakemberek szabálytalanságot tárnak fel, eljárást indítanak a technológiai előírásokat megszegő termelővel szemben - közölte a hatóság.

A NÉBIH kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédő szerek engedélyokirataiban foglaltakat, különös tekintettel a méhvédelmi előírásokra. Ne csak a virágzó kultúrnövény esetében legyenek tekintettel a méhekre, hanem akkor is, ha a területet a méhek egyéb okból látogatják, például virágzó gyomnövények vannak a területen, levéltetvek, kabócák miatt mézharmat (édesharmat) található a növényeken, vagy ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik. A témáról bővebben itt lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!