2024. április 20. szombat Tivadar

Megalakult a MATE Rektori Tanácsadó Testülete

Agro Napló
Első ülését tartotta november elején a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rektori Tanácsadó Testülete Gödöllőn. Az esemény résztvevőit Gyuricza Csaba rektor, Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes, valamint Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes tájékoztatta az egyetem törekvéseiről, majd az új testület megjelent tagjai osztották meg gondolataikat az intézmény vezetőivel.

A Rektori Tanácsadó Testület tagjai: Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója, Csikai Miklós, az Árpád Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fazekas Sándor (Fidesz) kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Szabó László, a Mediaworks vezérigazgatója, Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója és Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke.

Gyuricza Csaba a testület megjelent tagjait köszöntve kiemelte: megtisztelő számára, hogy valamennyien az első kérésére igent mondtak, vállalták a közös munkát. Hozzátette, gyakorlatorientált agrárfókuszú intézmény vezetőjeként természetesnek tartja, hogy támaszkodni kíván azok véleményére is, akik a gazdasági és a társadalmi élet meghatározó posztjain dolgozva készek segíteni az egyetem céljainak elérését. Emlékeztetett rá, hogy korábbi, dékáni tisztségében is létrehívott hasonló informális testületet.

Felidézte: a hosszú előkészítést követően, nagy hagyományokkal rendelkező intézmények integrációjával létrejött MATE a hazai agrárkutatás és -oktatás 75-80 százalékát reprezentálja. A piaci és társadalmi igényeknek megfelelően, egységes elvek szerint, az alapoktól kezdve épült fel az Egyetem campusokon átívelő intézeti struktúrája.

A rektor szólt még arról is, hogy az agrár-felsőoktatás nem követte az elmúlt 15 év mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlődését, szétnyílt az olló a két terület között. Annak érdekében, hogy az Egyetem a gyakorlat igényeinek megfelelő szakembereket bocsásson ki, át kell alakítani az oktatás tartalmát és formáját is. Ezzel párhuzamosan korszerű, vonzó infrastruktúrát kell létrehozni. E sokoldalú modernizáció költségeit azzal az elvárással finanszírozza a magyar kormány, hogy a MATE-nak egy központi campusa legyen, Gödöllőn. Eszerint készülnek fejlesztési tervek, amelyek megvalósításával, 6-7 év alatt, a rendelkezésre álló több száz hektár területen megduplázható az oktatási kapacitás.

Az egyetem csak úgy tudja megvalósítani céljait, ha biztosítja annak anyagi és személyi feltételeit. A kormánnyal kötött költségvetési megállapodás megkétszerezte a működés anyagi forrásait. A közeljövőben nagyon jelentős bérrendezés történik, s a MATE vonzó életpályamodellt fog kínálni a dolgozóinak. Gyuricza Csaba összegzésként elmondta: ma adottak a fejlődés belső és külső feltételei is az egyetem számára – tartalmazza a felsőoktatási intézmény honlapján közzétett ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!