Megemelkedett beszerzési árakkal számolhatnak a gazdák

Agro Napló
Az agrárvállalkozásoknak 2023-ban azzal kell számolniuk, hogy a következő termelési ciklusra jelentősen megemelkednek a beszerzési árak, az eladási árak emelkedése viszont nem várható – közölte a K&H.

Hozzátették, hogy ezzel az agrárium jövedelemszintje az aszály előtti szinten stabilizálódhat.

Arra is rámutattak azonban, hogy ha 2023-ban egy újabb, az ideihez hasonló mértékű aszály lesz, annak a kezelésére nincs felkészülve az agrárium.

Jelenleg forráshiány van az ágazatban, jelentősen emelkedett a forgóeszköz-finanszírozási igény. Emellett azonban a bankok az igényeket többszörösen meghaladó kihelyezhető forrással rendelkeznek, és a következő év második felétől újból számítani lehet az uniós pályázati kiírásokra is – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az MTI-hez eljutatott közlemény idézte Tresó Istvánt, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetőjét, aki szerint a magyar mezőgazdaság valóban jó, de eddig ki nem használt adottságokkal rendelkezik. A cégeknek most alaposan át kell tekinteniük saját gazdálkodásukat, piacaikat, erősségeiket és gyengébb pontjaikat. Ezek ismeretében kell felépíteni új stratégiájukat, és nem halogatni a szükséges lépéseket, beruházásokat. Ebben a gazdasági egyensúlytalansági állapotban, amit válságnak neveznek, alakul ki ugyanis a következő 8-10 év győztes csapata – hangsúlyozta az agrárszakértő.

Arra is kitértek, hogy az elmúlt egy-másfél év komoly kihívásokat hozott a magyarországi agrárium számára. A tavalyi év közepén indult energiaár-robbanás folytatódott, ami időnként pénzügyi problémákat okozott a gazdáknak. Az állattenyésztés – elsősorban a sertéshízlalás – értékesítési nehézségei szintén áthúzódtak 2021-ről 2022 első félévéig. A szántóföldi növénytermesztőknek pedig a tavasszal még nagyon biztatónak ígérkező évkezdet után az aszállyal kellett megküzdeniük. Igaz, utóbbiaknál a hosszú termelési ciklus segítséget jelentett, hiszen a termelési szezon még a mérsékelt árakon indult, az értékesítés pedig már a két legnagyobb gabonatermelő kiesése miatt többszörösére emelkedett árakon történik, ami kompenzálja az aszály miatti terméskiesést. Két megye kivételével, ahol az aszály teljesen megsemmisítette a termést, az átlagot meghaladó jövedelemre tettek szert a gazdák – olvasható a K&H közleményében.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!