MENÜ

Megérkezett a kárenyhítési juttatás

Agro Napló 2022.04.04.

Idén mintegy 5800 termelő részesült összesen 11,3 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte Nagy István agrárminiszter.

 

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy tavaly komoly természeti károkkal kellett szembenéznie a magyar mezőgazdaságnak. A nehézségek költségeit a kockázatkezelési rendszer különböző intézkedései enyhítik a gazdálkodók számára. A legnagyobb termelői közösséget és legnagyobb területet lefedő, legrégebben működő kárenyhítési alap termelői befizetésekből és az állami hozzájárulásból összeálló forrásai terhére a Magyar Államkincstár 135.824 hektár károsodott mezőgazdasági terület után fizette ki a 2021. évi kárenyhítő juttatásokat – fűzte hozzá Nagy István.

Kifejtette, a kárenyhítő juttatások összegének megközelítően 80%-át aszálykárra fizették ki. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók aszálykár után is igénybe tudják venni a kárenyhítő juttatást, 2021. október 13-án országos aszály került kihirdetésre. A második legjelentősebb összegű, a teljes kárenyhítési összeg mintegy 12%-át kitevő kárnem a tavaszi fagykár volt 2021-ben. A miniszter kiemelte, a  Magyar Államkincstár a 2021. évi kárenyhítő juttatások kifizetését a több mint 5800 mezőgazdasági termelő részére mindösszesen csaknem 11,3 milliárd forint értékben folyósítja – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Nagy István kitért arra is, hogy a minisztérium átfogó agrárpolitikai intézkedésekkel is segíti a termelőket a kihívások kezelésében. Többek között a termelési- és jövedelembiztonságot nyújtó közvetlen és nemzeti támogatásokkal, beruházási hozzájárulásokkal és kedvezményes hitelkonstrukciókkal. Emellett hazánk működteti Európa egyik legfejlettebb, 2021-től négypilléressé vált kockázatkezelési rendszerét.  A tárca aktív agrárdiplomáciájával, agrármarketing tevékenységével és termelői piacok építésével is hozzájárul a termelők értékesítési biztonságának növeléséhez – sorolta a miniszter.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)