Megérkezett az aratókoszorú a Szent István Bazilikába

Agro Napló
Megérkezett a Kárpát-medence aratókoszorúja a budapesti Szent István Bazilikába – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az Agro Naplóval.
Fotó: nak.hu

A tájékoztatás szerint a míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra hagyományait a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot szervező MAGOSZ és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A koszorút régen is a legszebb búzakalászokból fonták, idén sem volt ez másként – köszönhetően a hajdúnánási gazdasszonyok keze munkájának. Érdekesség, hogy a néphagyomány az ehhez fogható búzakoszorút esőcsigának nevezi, jelképeként és reményeként a bő csapadéknak, amely az aszályos nyarakat elnézve manapság is ugyanolyan égető kérdésnek számít.

A 15 millió búzaszem e kiemelkedő jelképét, az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István Bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.

Jakab István elmondta: véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette: ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását.

Hat asszony, napi nyolc órában, két hétig készítette az aratókoszorút. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ez a Szent István Bazilikába került – idézte fel Szólláth Tibor.

Snell György püspök azt hangsúlyozta, hogy az alkotás kifejezi a magyarok egységét. A Szent István Bazilika plébánosa ezt követően megáldotta a gazdák ajándékát, az aratókoszorút.

A Kárpát-medence aratókoszorúja megtekinthető a Bazilika épületében, és augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is – tartalmazza tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!