MENÜ

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

2019.08.15.

Több idejük lesz beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent az ezt szabályozó AM rendelet módosítása – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint a változások eredményeként két héttel nő meg a kérelembeadás határideje, így augusztus 30-ig van lehetőség a Magyar Államkincstár felületén rögzíteni a kérelmeket.

A jogszabály a kisebb termelők számára kedvezően módosította az elvárt hőenergia mennyiség alsó küszöbértékét, ennek révén már 10 ezer kilowattóra (kWh) felhasznált hőenergia mennyiség után igényelhető ez a támogatás.

Fontos változás – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) -, hogy az engedélyköteles élelmiszer előállítási tevékenységet végző vállalkozások, ügyfelek (a 2008. évi XLVI. törvény alapján) is jogosulttá válnak a támogatásra. Így a minisztérium kér minden érintett termelőt, hogy mindenképpen adja a be kérelmét, mivel a jogszabály módosítása jelenleg zajlik és a folyamatban lévő eljárásokra, azaz a beadott kérelmekre is vonatkozni fog.

A jogszabály-módosítás során lehetővé válik, hogy a kamarai meghatalmazottak útján is be lehet nyújtani a kérelmeket mind a szárítmányelőállításra, mind a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzésére vonatkozó támogatás esetében.

Ugyancsak egy friss jogszabályváltozásnak köszönthető, hogy a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett. Ennek következtében pedig a baromfi- és sertésfeldolgozással és kapcsolódó tevékenységgel is rendelkező állattartó üzemek mintegy 2,3 milliárd forint támogatásra lesznek jogosultak – tartalmazza a tájékoztatás.