Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét

Agro Napló
Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét, akik így egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket - mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen beadni az MVH-nak, de azért, hogy a gazdálkodók számára az új rendszer alkalmazása ne okozzon gondot, meghosszabbították a határidőt. Erre az uniós szabályozás is lehetőséget ad, mivel az EU legfeljebb egy hónapos időtartamra lehetővé teszi az eredeti határidő meghosszabbítását.

Az elnök közölte: május 12-ig a múlt évihez hasonló területre, és a tavalyihoz hasonló számban igényeltek a gazdák támogatást. A múlt évben az említett időpontig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén mintegy 4,5 millió hektárra igényelt támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve volt kitöltés alatt.

Mivel a beadási határidő módosul, a kérelmek szankciómentes módosításának a határideje is megváltozik június 15-re. Hozzátette, ha valaki nem tartja be a határidőket, elvonásra számíthat: a támogatás naponta 1 százalékkal csökken.

Az elnök közölte: az új struktúra 35 jogcímen teszi lehetővé a támogatás igénylését. A hivatal ezért azt tervezi, hogy visszajelez a gazdáknak május 15-től, s összefoglalja számukra, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a támogatáshoz az általuk már igényelt jogcímek esetében azért, hogy az esetleges hiányosságokat még szankciómentesen pótolhassák.

A múlt évben összesen mintegy 180 ezer kérelem érkezett az MVH-hoz, az idén mintegy 170 ezer kérelem beérkezésére számítanak. A támogatási összeg 2015-ben mintegy 420 milliárd forintot tesz ki összességében. Ennek mintegy a felét, 210 milliárd forintot még várhatóan az idén megkapják a gazdálkodók.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy az egységes támogatási kérelmek benyújtásának zökkenőmentessé tételében nagy szerepük van a falugazdászoknak. Az eddig beadott kérelmek közül mintegy 120 ezer kitöltésében nyújtottak segítséget. Annak érdekében, hogy ezt a feladatot el tudják végezni, a falugazdász-hálózat létszámát 50 fővel megerősítették - mondta a NAK elnöke.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági kistermelők 500-1250 eurós éves átalánytámogatására augusztus 15-ig lehet bejelentkezni, ez az időpont nem változik. Várhatóan az igénylők mintegy 50 százaléka ezt a támogatási formát választja majd az előrejelzések szerint.

A támogatási előlegre - ahogy ezt a gazdák már megszokták - ez év október 16-tól számíthatnak.

Az államtitkár hozzátette: az egységes kérelem benyújtásához szükséges minősített vetőmag igazolások benyújtásán könnyítettek a NAK és a zöldségtermelők kérésére. Emellett a Baromfi Termék Tanács (BTT) kérésére a tavalyi negyedik negyedéves állatjóléti támogatás 2,7 milliárd forintos kifizetését szintén meggyorsítják. Így lehetőség nyílik a támogatás jövő heti kifizetésére.

Czerván György hozzátette: módosult továbbá néhány szabály arra vonatkozóan is, hogy a termeléshez kötött támogatások igénylésekor illetve azt követően egyes jogcímeknél hogyan igazolható a minősített vetőmag használata. A részletekről itt olvashat.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!