Megjelent a törvényjavaslat: békén hagyják a meglévő kutakat

Agro Napló
A 80 méternél nem mélyebb kutakat engedély és bejelentés nélkül lehet létesíteni, feltéve, hogy azok csak a házi vízigényt elégítik ki, a meglévő kutakat pedig békén hagyják – ezt a törvényjavaslatot terjesztette szerdán a kormány a parlament elé – írja a napi.hu.

Továbbra is csak engedéllyel lehet – mélységtől függetlenül – kutat fúrni a karszt vízkészlet eléréséhez, illetve ha a vízkivétel nem házi, hanem gazdasági célt szolgál. A törvényjavaslat kitér arra is, hogy aki házi kút létesítéséhez, illetve fennmaradásához kért engedélyt múlt év június harmadika után, annak visszajár a befizetett illeték.

A mostani törvényjavaslat nem előzmény nélküli. Egy tavalyi törvény előírta, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. (Aki ezt megtette, annak jár vissza az illeték, továbbá annak is, aki ezt követően kért engedélyt kút ásására, illetve fúrására.)

Ez év márciusában a kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmazott, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kellett volna kitölteni.

A szóban forgó jogszabály-tervezet több vízgazdálkodási rendeletet módosított. Ezek sorába tartozott az, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szólt. Ezekre a helyi jegyző adott volna engedélyt. Az űrlap rovatai között szerepelt annak a megadása, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kellett határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is kell készíteni róla.

A tervezett kút-bejelentésre akkora volt a felháborodás, hogy a kormány illetékese közölte: visszalépnek tervüktől. Ez történt meg most, bár a törvénytervezetre még a parlamentnek is rá kell bólintania.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Cél a felelős vízgazdálkodás

Cél a felelős vízgazdálkodás

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, ami egyrészt megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított mezőgazdasági öntözést szolgáló ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!