Megjelentek a Vidékfejlesztési Program első pályázati felhívásai

Agro Napló
Megjelentek a Vidékfejlesztési Program első pályázati felhívásai szerdán - közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek a felhívások. E területek támogatására  pályázhatnak elsőként az aktív mezőgazdasági termelők a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban. 

Az agrár-környezetgazdálkodási program keretében fontos a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, valamint a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánják támogatni a biológiai sokféleség megőrzését, valamint a környezettudatos gazdálkodást és fenntartható tájhasználat kialakítását.

A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelőknek öt évre kell  kötelezettséget vállalniuk a pályázatban. A most rendelkezésre álló keret mintegy 158,6 milliárd forint. Az AKG újdonsága, hogy a program forrásait degresszív módon fizetik ki. Ezzel a kormány egyértelműen a kis- és közepes gazdaságokat szeretné elsősorban támogatni.

A szántóföldi földhasználati kategóriában a támogatás mértéke 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300 és 1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó terület esetében 50 százalék. Ezekkel szemben a gyep, a nád és az ültetvény  kategóriában a támogatás intenzitása minden esetben 100 százalék. 

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés támogatására most mintegy 51,5 milliárd forint a keret. A támogatott területnek el kell érnie a 0,3 hektárt. A minimális művelési méretnek pedig legalább 1 hektár nagyságúnak kell lennie. A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása.

Az érintettek a pályázatukat ez év november 7. és december 7. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén. Akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni - tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!