2024. április 24. szerda György

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Agro Napló
Közzétette az idei LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége – tette közzé honlapján az agrártárca, hozzáfűzve, hogy az új LIFE program néhány változást is tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest.

Az egyik újdonság, hogy a kiírás négy alprogramra bővült, a Körforgásos gazdaság és életminőség; a Természet és biológiai sokféleség; valamint az Éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás alprogramok mellett megjelent a Tiszta energiára való átállás alprogram is.

A teljes LIFE program összköltségvetése a 2027-ig tartó időszakra 5,4 milliárd euró, vagyis mintegy 1900 milliárd forint. A hagyományos programok mellett továbbra is lehet pályázni stratégiai integrált projektekre.

A hagyományos környezetvédelmi témájú pályázatokra a Körfogásos gazdaság és életminőség alprogram keretében idén összesen több mint 100 millió euró azaz 35-36 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, míg a Természet és biológiai sokféleség alprogram idei költségvetése több mint 135 millió euró, vagyis csaknem 50 milliárd forint.

Az általános maximális európai uniós támogatási arány 60 százalék de a természetvédelmi pályázatok egyes esetekben 67 százalékos vagy a 75 százalékos támogatást is kaphatnak. A 2021-2027-es időszakban először a Magyar Kormány lehetőséget biztosít a programban pályázók számára az önerő-támogatás mellett előkészítési költség támogatás igénylésére is.

A pályázati folyamat több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. A hagyományos pályázatok esetén az eddig kétfordulós pályázás idén egyfordulós lesz.

A teljes felhívás az Európai Bizottság egységes gyűjtőportálján érhető el, és a pályázat benyújtására is ezen a felületen van lehetőség. Szintén újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően a pályázati űrlap külön is letölthető – hívja fel a figyelmet az ismertetés.

Ettől az évtől új kezdeményezésként a magyar állam által létrehozott Magyar Fejlesztésösztönző Iroda is segíti brüsszeli irodáján keresztül a magyar pályázói érdekek érvényesítését, továbbá pályázati tanácsadást nyújt és támogatja a partnerkeresés folyamatát, valamint a pályázatok megírását – tartalmazza a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!