Megkapták diplomájukat a végzős erdőmérnökök

Agro Napló
A klímaváltozás hatásainak kezelése a mai kor erdészeinek, környezet- és természetvédő szakembereinek, vadgazda mérnökeinek mindennapi, és legfontosabb feladatai közé tartoznak Magyarországon is – mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára június második felében a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévzáró-diplomaosztó ünnepségén.

Zambó Péter köszöntőjében hangsúlyozta: a XXI. század környezeti kihívásaira választ kell találnia az emberiségnek. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a természeti károk mérséklésével, de a veszélyhelyzetek megelőzésével szintén foglalkozni kell. Hozzátette: az Erdőmérnöki Karon oktatott szakok képviselői a fenntartható gazdálkodás gyakorlati megvalósítására mutatnak példát a gazdaság és a társadalom számára is. „Olyan hivatást választottak – választottunk –, ami hosszú távon hatással van a következő nemzedékek életére”- emelte ki.

Az államtitkár kifejtette, az egyetemen oktatott szakterületnek megvan a fenntarthatóság igényére adott válasza. A XXI. századi erdőmérnök az erdei ökoszisztéma egészének kezeléséért felelős, a környezetmérnökök a növekvő városi lakosságszám, az urbánus környezet térhódítása ellenére képesek megelőzni és mérsékelni a környezeti ártalmakat. A természetvédelmi mérnökök meg tudják teremteni a természet megőrzése és a fenntartható gazdálkodási igények közötti egyensúlyt. A vadgazda mérnökök munkája az élőhely és a nemzeti kincsnek számító vadállomány gondozásának összhangját szavatolja – tette hozzá.

Zambó Péter, fotó: AM

Zambó Péter kitért arra is, hogy az egyetemen történt modellváltás minden eddiginél jobb alapot teremt arra, hogy az oktatás és a kutatás összekapcsolódjon. Az Erdészeti Tudományos Intézet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. integrálásával ugyanis létrejött az ehhez megfelelő intézményi alap. 

A tanévzáró-diplomaosztón 62 végzős hallgató vehette át diplomáját, és három jelölt tehette le doktori esküjét. Az eseményen munkája elismeréseként 21 egyetemi polgár kapott kitüntetést, díjazták többek között a hallgatók által megválasztott legjobb oktatókat és kari munkatársakat, és sor került a hagyományos Kanadai Soproni Alumni Emlékérem átadására is – áll az agrártárca összefoglalójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Jelenleg is zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos esemény, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az épí...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!