MENÜ

Megkezdődött a szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a kérődzőket tartóknak

2013.05.29.

Megkezdődött a szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a kérődzőket tartó gazdáknak, május 28-ától több mint 12 milliárd forintot utal át 10 ezer gazdálkodó számára a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a hivatal ismerteti: a támogatás kifizetése a kérődző szerkezetátalakítási nemzeti programnak az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatása keretében történik.

A program célja, hogy az ágazatban tevékenykedő gazdálkodók ne szoruljanak ki a helyi gazdasági hálózatokból, és az érintett területeken ne csökkenjen a gazdasági aktivitás szintje, továbbá a húsmarha- és juhtenyésztő területeket ne vonják ki a hasznosításból, és ezek jó ökológiai állapotban maradjanak.

A programban résztvevők jogosultságaik alapján kapják a támogatást. Az idén az anyatehén-tartók szerkezetátalakítási jogosultsága 171,83 euró, a hízott bikánál 75,61 euró, a szarvasmarha extenzifikációs többletjogosultsága 60,14 euró, az anyajuh szerkezetátalakítási jogosultság 11,17 euró, az anyajuh kiegészítő többletjogosultság pedig 6,87 euró. (Az euróban meghatározott támogatást forintban fizetik ki, az átváltási árfolyam: 284,89 forint/euró - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI