Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

Agro Napló
Megkezdődött a szüret Magyarországon, a Balaton déli partján a Somogy megyei Ordacsehiben a legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével – jelentette be a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a munka megkezdését követően.

Varga Máté arról számolt be, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös bor készül várhatóan augusztus végére, ami szeptember elején kerül majd a boltokba. Megjegyezte: a Csabagyöngyéből egy úgynevezett nulla érlelésű bort készítenek, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy frissességét megőrizzék.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 tonna Csabagyöngyét vásárol, amelyből 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában - jegyezte meg az ügyvezető igazgató a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén, az MTI helyszíni beszámolója szerint.

Varga Máté kitért rá, hogy a szüret az elmúlt két-három évhez képest egy-két héttel később, de a sokévi átlagnak megfelelően indult. Az időjárás kevésbé bizonyult extrémnek, a május hűvösebb volt, a június száraz, a július csapadékosabb, mint a szokásos - jegyezte meg. Hozzáfűzte: a termésmennyiség közepes, a minőség jó.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s 150 hektár integrált termelői területen nyújt teljes körű növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet, értékesítést is magába foglaló szolgáltatást.

Nyolcfajta szőlővel foglalkozik a társaság, hozzáfűzve: a Csabagyöngyének nem kedveztek az elmúlt hetek felhőszakadásai, az ültetvényekben kialakult párás mikroklímát ugyanis közvetlenül az érés előtt nehéz kezelni, hiszen nem lehet vegyszerezni.

Varga Máté kérdésére válaszolva elmondta: a 185 embert foglalkoztató Varga Pincészet mintegy 200 hektáron gazdálkodik. Évente 20 ezer tonna szőlőt dolgoz fel badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén, és mintegy 14 millió palack bort értékesít.

A társaságnak tavaly 5,8 milliárd forint árbevétele, és 300 millió forint nyeresége volt, idén 6 milliárd forint árbevételt és 300-350 millió forint nyereséget tervez - fűzte hozzá.

Egész augusztusban a balatonfüredi borhetek

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok anyagi megsegítését szolgáló 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett az agrárminiszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István kiemelte: a járványhelyzet következményeinek enyhítése érdekében a gazdaságvédelmi alapból elkülönített 25 milliárd forintos mentőcsomagból 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a borászok. Közlése szerint a pályázatot augusztus 10-étől lehet benyújtani.

Ismertette azt is, hogy 4,8 milliárd forintos keretet szánnak a minőségi bormarketingre. Elmondta: ezt az összeget arra fordítják, hogy minden magyar ember ismerje meg a kiváló minőségű magyar borokat. Szavai alapján még soha nem volt olyan aktuális a borfogyasztást kísérő egészségedre! jókívánság, mint most. A rendkívüli helyzetben még nagyobb jelentősége van az egészségnek, mint máskor – mutatott rá a miniszter.

Nagy István az eseményt megnyitó beszédében méltatta – számolt be a helyszínről az MTI –, hogy az augusztus 7. és 30. között zajló balatonfüredi borhetek az összefogásról szól, és az élet szépségét hirdeti. Mint mondta: minden esztendőben Balatonfüred városának életszeretete hatja át a rendezvényt. A bor hozzátartozik a jókedvhez, ezt jöttünk ünnepelni – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt hangsúlyozta, sokáig kérdéses volt, hogy megtartják-e a borheteket a járványhelyzet miatt, végül a biztonsági intézkedések betartásával a rendezvény lebonyolítása mellett döntöttek.

A balatonfüredi Tagore sétányon 24 Balatonfüredi-Csopaki borvidékről származó borász kínálja közel 300 féle borát – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább, az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás kedvezett a szőlőknek, amiből 17 800 tonnát dolgozott fel a badacsonyi és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!