2024. április 25. csütörtök Márk

Megkezdődött az aratás az országban

Agro Napló
Megkezdődött az aratás az országban; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a fővárosban az aratási koordinációs bizottság ülését követően.

Czerván György elmondta, hogy a termés kilátások biztatóak. Mindez azt jelenti, hogy a belföldi ellátáshoz szükséges kenyér- és takarmánygabona-mennyiség az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle.

    Az őszi árpa vetésterületének - amely mintegy 208 ezer hektár - már mintegy negyedét (22 százalékát) - levágták a gazdálkodók az országban. Az eddigi adatok szerint a termékhozam hektáronként 4,2 tonna, de a szakemberek ennél magasabb 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak e növényi kultúra esetében.

    Összességében - a becslések alapján - a nyári kalászosgabona- és repcetermés várhatóan eléri az előző évi jó termés szintjét, az előző évek átlagához képest pedig jelentősen nő. Mindez főként az őszi búza esetében jelent majd jelentős export lehetőséget - mondta az államtitkár.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Északkeleten hiányzik a csapadék

Északkeleten hiányzik a csapadék

A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét el...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!