Megkezdődött az egységes kérelmek ellenőrzése

Agro Napló
Az idei évben is a korábbiakhoz hasonlóan június elején sor kerül az egységes kérelmek előzetes ellenőrzésére, mely a beadott kérelmek pontosítását, illetve a szankciók elkerülését hivatott segíteni.

A Magyar Államkincstár a már beadott egységes kérelmeket adminisztratív úton ellenőrzi, és az esetlegesen tapasztalt hibákról, hiányosságokról elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tájékoztatja az ügyfeleket, meghatalmazottjaikat/kamarai meghatalmazottjaikat – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az elektronikus úton, ügyfélkapura megküldött végzés nem számít szabálytalanságról való értesítésnek, így a megjelölt határnapig, de legkésőbb június 20-ig (június 20-át is beleértve) lehet szankciómentesen javítani a Kincstár által megjelölt hibákat, hiányosságokat.

A fent említett ellenőrzések kiterjednek a gazdálkodók eseti túligényléseinek feltárására, azok feloldására. Mindezeken túl egyre fontosabbá válik az, hogy a gazdálkodók megfelelő helyre rajzolják területeiket, tehát ne legyenek rajzaik átfedésben 5%-nál vagy 0,1 hektárnál nagyobb mértékben. 2020-tól a kérelmezési adatok pontosságával kapcsolatos esetleges problémák feltárására egyéb, térinformatikai vizsgálat eredményeit is felhasználják, amelyek szintén feltüntetésre kerülnek az előzetes ellenőrzésről szóló végzésekben.

A Kincstár figyelmeztet arra is, ha a tábla az igénylés szempontjából nem támogatható területre fed rá tolerancia felett.

Az ügyfelek értesítést kapnak arra vonatkozóan is, ha az igényelt támogatások tekintetében előírt kötelező mellékletek csatolása nem történt meg, azonban a melléklet tartalmi ellenőrzésére nem kerül sor (pl. gyepfeltörési engedély), és arról is, ha potenciálisan igényelhető jogcímre az ügyfél esetleg nem nyújtott be kifizetési kérelmet. Ez utóbbi esetekben azonban a pótlásra kizárólag 2022. június 9-ig van lehetőség!

Fontos, hogy a benyújtás során ne a megszokottak alapján járjanak el, hanem gondosan tanulmányozzák a jelzett hibákat, problémákat!

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!