MENÜ

Megkezdődött az egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

Agro Napló 2019.10.17.

A Magyar Államkincstár (MÁK) október 14-én megkezdte a területalapú egységes kérelmeket érintő adategyeztető végzések kiküldését – közölte a NAK az Agro Naplóval.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai és szaktanácsadó által beadott kérelmeknél alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtottaknál.

A MÁK a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemmel kapcsolatban adategyezetésre van szükség. Ennek oka lehet például a fizikai blokkon belüli túligénylés, a tábla átfedés vagy a területi ráfedés.

Az államkincstár tájékoztatása szerint a végzések kiküldése több mint 7000 gazdálkodó számára október 14-én elkezdődött. A MÁK és a NAK együttműködésének és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően – a folyamatosan szigorodó feltételek mellett is – az adategyeztetésben érintettek száma idén kevesebb mint harmada a három évvel ezelőtti 27 ezernek.

Az idei számok is azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamarai falugazdászok, szaktanácsadók ingyenes segítségét. A kamarai közreműködéssel beadott kérelmek esetében megközelítőleg 3 százalékánál van szükség adategyeztetésre, az egyénileg benyújtott kérelmek esetében ez az arány meghaladja a 7 százalékot – olvasható a NAK összegzésében.

A köztestületnél mindehhez hozzáfűzik: az adategyeztetés elvégzését kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított elektronikus felületen tehetik meg a gazdálkodók. Erre a MÁK által kiküldött kiértesítés kézhezvételétől (a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől) számított 10 naptári nap áll rendelkezésre.

Amennyiben a gazdálkodó a 2019-es egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő kamarai falugazdászok, szaktanácsadók telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot az érintett termelővel az adategyeztetés lefolytatása érdekében.

A NAK arra is felhívja az adategyeztetésben érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csökkenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézésre – tartalmazza a tájékoztatás.