Mégsem lengett ki a globális élelmiszerár-mutató októberben

Agro Napló
A nemzetközi élelmiszerárak mutatója jórészt stabil maradt októberben, miután az emelkedő gabonaárakat ellensúlyozni tudta a többi termény alacsonyabb ára – jelentette a FAO.
Fotó: Rizsföld Madagaszkáron. ©FAO/Fanilo Randriatsizafy

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi élelmiszerkosár legfontosabb tételeinek árváltozását követi le, valamelyest alacsonyabban zárt októberben mint az azt megelőző hónapban, és ezzel 14,9%-kal távolodott el a 2022 márciusi történelmi csúcsától, ám még így is 2%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintjét – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

A gabonafélék árindexe 3%-ot ugrott a múlt hónapban. A búza ára 3,2%-kal nőtt, főként a fekete-tengeri gabonaegyezmény körüli bizonytalanságok és az amerikai készletek csökkenése miatt. A szemestermények nemzetközi piaci ára 3,5%-kal emelkedett szeptember óta, ezen belül a kukorica még ezt is túlszárnyalta a rossz amerikai és európai uniós termelési kilátások, illetve az argentin szárazság és az ukrán export nehézségei okán. A rizs ára 1%-ot nőtt.

A növényi olajok árindexe 1,6%-kal csökkent októberben, 20%-kal alulmúlva az egy évvel korábbi értékét. Hiába a napraforgóolaj iránti növekvő nemzetközi kereslet, a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb globális piaci árai ellensúlyozták azt.

Miután az összes tejtermék ára csökkent, a globális árindexük is 1,7%-ot zsugorodott. A vártnál alacsonyabb kereslet Kínából, az eleve gyengélkedő import, és az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben mind hozzájárultak ehhez.

A húsfélék árindexe 1,4%-kal csökkent szeptember óta, miután a birka-, sertés-, marha- és baromfihús ára is csökkenésnek indult a nyomott keresletnek és a bővülő kínálatnak köszönhetően.

A cukor árindexe 0,6%-kal zárt lejjebb a javuló indiai termelési kilátások nyomán. A még nagyobb csökkenést megakadályozták az aratást nehezítő erős esőzések Brazíliában, az erős importkereslet Indonéziából és Kínából és a magasabb bioetanol árak Brazíliában.

További részletek itt olvashatók.

Óvatosabb előrejelzések

A legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés szerint a globális gabonakibocsátás idén eléri a 2 764 millió tonnát, ami azonban 1,8%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Hiába a várható történelmi csúcs a búzatermelés esetében (783,3 millió tonna), a szemestermények kibocsátása (1 467 millió tonna) akár 2,8%-kal is csökkenhet. A globális rizstermelést 512,6 millió tonnára valószínűsítik, ami így 2,4%-kal marad el a tavalyi rekordtól.

A felhasznált gabona mennyisége a 2022–2023-as szezonban 2 778 millió tonnára csökken, alulmúlva a tavalyi szintet, ám emellett a készletek szezon végére 2%-kal, 841 millió tonnára csökkenhetnek a nyitó szintjükhöz képest.

A gabonakereskedelem ezen időszakban várhatóan 2,2%-kal zsugorodik, elérve a 469 millió tonnát.

További részletek itt olvashatók.

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!