2024. április 19. péntek Emma

Megsemmisítettek egy földszabályozási rendeletet

Agro Napló
Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárással kapcsolatos rendeletét.

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. (VII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdés d) pontja korábban úgy rendelkezett, hogy a termőföldek árverésén való részvételnek feltétele a Földforgalmi törvény szerinti, legfeljebb 20 km-es távolságra vonatkozó előírás (Földforgalmi törvény 18. § (1) bekezdés e) pontja) teljesülése – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az Alkotmánybíróság erről a rendelkezésről mondta ki, hogy ellentétes a Földforgalmi törvénnyel, ugyanis ezzel kizárta a termőföld tulajdonjogának árverésen történő megszerzését mindazok számára, akik egyébként a  Földforgalmi törvény alapján jogosultak lettek volna termőföldet szerezni. Ezért a rendeletet megsemmisítette.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Az Országgyűlés elfogadta, és kihirdetésre került az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, melynek a kamarai tagságot éri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!