MENÜ

Megsemmisítettek egy földszabályozási rendeletet

Agro Napló 2022.06.13.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárással kapcsolatos rendeletét.

 

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. (VII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdés d) pontja korábban úgy rendelkezett, hogy a termőföldek árverésén való részvételnek feltétele a Földforgalmi törvény szerinti, legfeljebb 20 km-es távolságra vonatkozó előírás (Földforgalmi törvény 18. § (1) bekezdés e) pontja) teljesülése – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az Alkotmánybíróság erről a rendelkezésről mondta ki, hogy ellentétes a Földforgalmi törvénnyel, ugyanis ezzel kizárta a termőföld tulajdonjogának árverésen történő megszerzését mindazok számára, akik egyébként a  Földforgalmi törvény alapján jogosultak lettek volna termőföldet szerezni. Ezért a rendeletet megsemmisítette.

 

(Forrás: NAK)