2024. április 19. péntek Emma

Megszületett a MATE hosszú távú fejlődését biztosító finanszírozási szerződés

Agro Napló
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hosszú távú finanszírozási szerződést írt alá Csányi Sándorral, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnökével; a szóban forgó megállapodás a gödöllői székhelyű egyetem működését garantálja, a megállapodás aláírásán részt vett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora is – közölte a felsőoktatási intézmény lapunkkal.
 

Az öt évre szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közfeladatait hosszú távon biztonságosan, transzparens és kiszámítható módon lássa el. Az új finanszírozási modell révén az egyetemi oktatást, kutatást, az intézmény infrastruktúráját és a speciális ágazati célokat finanszírozó éves állami támogatás 2022-től mintegy a duplájára nő, emellett jelentős fejlesztések is elindulnak a keretmegállapodásban meghatározott célok elérése érdekében. Az új pénzügyi lehetőségek révén tervezhetővé válik az intézmény fejlődése, ami alapfeltétele az oktatói és kutatói életpálya kiteljesedésének, a stratégiai célok megvalósításának. Továbbá nemzetközi szinten is versenyképes feltételeket teremt a magyar agrár-felsőoktatás és a MATE számára.

A hosszú távú finanszírozás a MATE teljesítményére épül, a megállapodásban meghatározott célok és indikátorok alapján kerül meghatározásra az egyetem éves költségvetése. Az új finanszírozási kereteknek köszönhetően az intézmény versenyképes keretek között működve, rugalmasan, a gyorsan változó munkaerőpiaci szükségletekkel összhangban tudja alakítani a képzéseit – a hallgatók stabil karrierjének megalapozása érdekében. A munkatársak számára pedig teljesítményértékelő rendszert vezetnek be, ami kiszámíthatóbbá teszi a munkavégzésüket, az egyetemi pozíciójukat.

Az oktatás és a kutatás szoros összhangjára építve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nemcsak naprakész, versenyképes tudású szakemberekkel, hanem korszerű fejlesztésekkel is hozzájárulhat az agrárium és az élelmiszeripar fejlődéséhez – tartalmazza a MATE közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!