Megszűnt a termálvizet használó kertészetek indokolatlan túlszabályozása

Agro Napló
Hosszú, alapos szakmai előkészítő munka után 2013. december 31-én megjelentek a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvízre vonatkozó új kormány- és miniszteri rendeleti szintű végrehajtási szabályok. Mint ismert, 2013 tavaszán megszűnt az energetikai célra kitermelt termálvíz általános visszatáplálási kötelezettsége, a most megjelent jogszabályok pedig rendezik annak gyakorlati végrehajtását.

A módosítások célja, hogy a termálvíz felhasználókat a hasznosítás során indokolatlan teher ne sújtsa, ugyanakkor a környezetvédelmi szempontok is maradéktalanul érvényesüljenek.



A szabályozás ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kitermelt termálvíz kibocsátásakor a gazdálkodók környezetet kímélő, ugyanakkor annak természetes, biológiai folyamatait a társadalom és a környezet számára egyaránt előnyösen felhasználó szennyvíz- és használtvíz kezelési technológiákat alkalmazzanak.



Az új feltételekkel lehetővé vált a kibocsátott termálvíz többcélú tározótavas természetközeli - létesített vizes élőhelyeken megvalósuló - tisztítása és kezelése. Ez a környezetkímélő módszer nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kibocsátó meg tudjon felelni a használt víz szennyezőanyag kibocsátására vonatkozó követelményeknek.



Fontos előrelépés, hogy a jövőben a kitermelt termálvízben az új szabályok szerint lehetőség nyílik intenzív medencés haltenyésztésre, így a felszínre hozott termálvíz többszörösen is hasznosulhat.



A felhasználók, kertészetek érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felülvizsgálta a vízkészletjárulék és a bányajáradék számításának módszerét, a kibocsátási határértékek indokoltságát, a fajlagos bírságtételek összegét.



Az új szabályozás - a VM zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájával összhangban - megteremti a termálvíz felhasználóknak a kiszámítható, hosszútávon tervezhető gazdálkodás lehetőségét, biztosítva ezzel a magyar mezőgazdaságnak a feltételeket a jó minőségű, friss zöldség árualap megtermeléséhez, az üvegházas kertészetből élő családok ezreinek pedig a biztonságos megélhetést.



Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adóreformot sürgetnek a kertészek

Adóreformot sürgetnek a kertészek

Hagyományos évnyitó ágazati szakmai rendezvényét tartotta március 1-én a FruitVeb, amelyen az ágazat 2018. évi teljesítményének értékelése mellett a v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!