Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 2-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében – közölte a hatóság az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak a korlátozással korábban érintett megyékből. Az úgynevezett harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban a mostani intézkedést követően is érvényben lehetnek. Emellett fontos, hogy továbbra is fennáll a baromfik kötelező zártan tartása az ország teljes területén – emlékeztetet a Nébih.

A Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyei korlátozott területek feloldásával – az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján – immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről.

Amennyiben hazánkban újabb esetek nem fordulnak elő, akkor Magyarország madárinfluenza-mentes státuszát – az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján – legkorábban 2020. április 30-án nyerheti vissza. A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. Az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet ezen kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra.   Emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus oldalán – jelzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!