Megszünteti a csalás egyik meglegágyát az UHT-tejek áfacsökkentése

Agro Napló
A tartós tejek jövő januári áfacsökkentésének köszönhetően gyakorlatilag búcsút inthetünk a külföldi tejeknek a hazai boltok polcairól, így megszűnhet az áfacsalás egyik melegágya – írta a Magyar Idők szombaton a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati egyeztetésről szóló tudósításában.

MTI Fotó: Hegedűs Márta

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a megbeszélésen rámutatott, amennyiben a parlament elfogadja a jövő évi adócsomagot, januártól valamennyi folyadék tej az ötszázalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár szerint a korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, ez jövő januárban a tejnél sem lehet másképp. Ezt erősítette meg Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is.

Elmondta, hogy szervezetük 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, közülük mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban. Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója kifejtette: miután az elmúlt évben öt százalékra mérsékelték a friss tej forgalmi adóját, a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek forgalma csökkent, miközben friss tejből a korábbinál nagyobb mennyiséget értékesítettek a kereskedők. Elmondta: az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott.

A nyers tej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul. Ugyanakkor az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árat.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint fontos mérföldkőnek tekinthető a jövő januártól tervezett áfacsökkentés. Jelezte, a köztestület megalakulása óta szorgalmazza az alapvető élelmiszereknél az ötszázalékos áfakulcs kiterjesztését. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az eddigi tapasztalatokra alapozva folyamatosan újabb termékek kerülhetnek be a kedvezményes áfakörbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!