Megújul az erdőgazdálkodás

Agro Napló
Ma már egy jó szakma többet ér, mint akárcsak öt-tíz évvel ezelőtt – jelentette ki Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a legrégebbi magyar erdészeti szakiskola névadójának jubileumi ünnepségén.

Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium idén ünnepli névadója születésének 175. évfordulóját. Román István méltatta az iskolaalapító életművét, aki a XIX. század végén korszerű, sőt, világszínvonalú magyar erdőgazdálkodást teremtett, kulcsszerepet játszott a szakoktatás kiépítésében is. Emlékeztetett arra, hogy ma közös felelősségünk új tartalommal megtölteni Bedő Albert munkásságának szellemiségét: ez pedig a múlt értékeinek tisztelete alapján a legmodernebb erdőgazdálkodási tudás közvetítése. Román István kiemelt célként fogalmazta meg a kétkezi munka becsületének visszaszerzését.

Megkezdődött a magyar agrárképzés teljes átalakítása. Mint mondta a cél, hogy dolgozni tudó és szerető, gyakorlatias tudással rendelkező fiatalok kerüljenek ki szakképző iskolákból. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezni fogja az OKJ finomhangolását: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Erdészeti Egyesület javaslatára technikusi szinten szétválna az erdészeti és a vadgazdálkodási képzés. Román István megköszönte az állami erdőgazdaságoknak a képzések megszervezésében nyújtott támogatását.

A Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium 1883-ban nyitotta meg kapuit erdészeti szakképzés céljából. Az iskola a történelmi és a mai Magyarország legősibb erdészeti középfokú szakoktatási intézménye.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Az erdőkezelés szabályozása rövid kifejtést kap a földforgalmi szabályozásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra a kérdésre ad választ, hogy az erd...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!