2024. április 25. csütörtök Márk

Megújult a Baromfi Termék Tanács tagi regisztere

Agro Napló
Elkészült a Baromfi Termék Tanács (BTT)  új, online Tagi Regisztere. A regisztrációs folyamatban – a BTT kérésére – igény szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai is segítették a baromfitartókat.

A „Baromfi Termék Tanács Tagi Regiszter” alkalmazás egy internetes felület, ami a Baromfi Termék Tanács tagjai részére könnyű és gyors regisztrációs lehetőséget biztosít – tájékoztat a NAK honlapja.  

A regisztert az „ősfeltöltés” során a BTT a 2020-as regisztráció során a tagjai által megadott adatokkal előzetesen feltöltötte, az adatbázis a regisztráló alapadatain kívül tartalmazza a felhasználó elérhetőségeit, valamint tagdíj befizetéseit is.  

Az éves adatszolgáltatás során mindazon szövetségekbe (Magyar Brojlerszövetség, Magyar Kacsaszövetség, Magyar Lúdszövetség, Magyar Pulykaszövetség, Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, Magyar Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetsége) célszerű a regisztráció, amely baromfi faj(ok)ra vonatkozóan a termelő baromfi állatjóléti támogatást kíván igénybe venni.  

Az adatfeltöltés alkalmával meg kell adni az aktuális évben a végezni kívánt tevékenység(eke)t (nagyszülőpár-tartás, szülőpár-tartás, keltetés, vágóbaromfi-előnevelés, tojójérce-nevelés, étkezésitojás-termelés, vágóbaromfi-termelés, baromfifeldolgozás, továbbfeldolgozás,belkereskedelem, külkereskedelem, baromfitermeléshez kapcsolódó egyéb tevékenység) is.  

Ami fontos változás – hívja fel a tájékoztató a figyelmet -, hogy az idei évtől a termelőtevékenységet folytató tagoknak meg kell adni a tevékenységéhez tartozó összes ól/istálló zárt hasznos alapterületére, falszerkezetére, padozatára vonatkozó információkat, tartáshelyenként. 

A kötelező adatok megadására azért van szükség, mert a későbbiekben ugyanis a BTT a megadott adatok alapján állítja ki különböző igazolásait, nyilatkozatait (többek között az állatjóléti támogatás igényléséhez szükséges kapacitásigazolást, tagsági igazolást, illetve a betelepítésekhez egyes megyékben szükséges betelepítési hozzájárulást)! Az alkalmazás lehetőséget nyújt ezen igazolások a felhasználók, illetve az illetékes szakhatóság számára való közvetlen eljuttatására is. 

A néhány hónap alatt elkészült, illetve feltöltött rendszer valamennyi állattenyésztési ágazat számára követendő példát állít. Tartalmazza a hazai baromfitelepek közel 100 százalékát faji/hasznosítási irány szerinti bontásban, illetve a telepek pontos (GPS koordinátákkal meghatározott) helyét, méretét, valamint legfontosabb adatait. Ilyen precíz és átfogó nyilvántartás korábban még egyetlen ágazatról sem készült.

Az adatok alapján nemcsak a telepek száma, hasznos állattartó területe/nevelési felülete, ebből következően a termelő kapacitás, illetve a tényleges termelési volumen adható meg országosan, megyénként, fajonként, hanem ezek alakulása, változásai is évről-évre nyomon követhetők, illetve lekérdezhetők. 

A rendszert úgy alakították ki, hogy különböző kiegészítő modulokkal, a tagi nyilvántartások naprakészen tartásán túl alkalmas legyen szak- illetve támogatáspolitikai döntések előkészítésére, járványvédelmi intézkedések, ágazati stratégiák kialakításának támogatására.  

A soron következő állategészségügy és járványvédelmi modul fejlesztése már folyamatban van, ami remélhetőleg mielőbb segítheti a madárinfluenza elleni védekezést. 

A regiszter (ez év március 10-i) adatai szerint Magyarországon 2370 baromfitelep található, amelyek összes hasznos állattartó területe 9,077 millió négyzetméter, átlagos méretük pedig 3830 négyzetméter. 

Az adatok még némi pontosítást igényelnek – jegyzik meg az összegzésben -, mivel a különböző szövetségekben regisztrált telepek között lehetnek, sőt valószínűsíthetők átfedések. Ennek oka, hogy egyes telepek alkalmasak lehetnek több állatfajjal történő hasznosításra, például: brojlercsirke, illetve pulyka hizlalásra, vagy pecsenye kacsa nevelésre. Az évente frissítésre kerülő adatok pontosítják és megmutatják, hogy az adott évben mely faj nevelésére használták ténylegesen, a potenciálisan több baromfifaj tartására is alkalmas állattartó területeket. Ezáltal a kezdeti átfedések kiküszöbölhetők – tartalmazza a közlemény. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!