Megújult a zuglói agrárszakképző iskola kollégiuma

Agro Napló
Csak akkor lehet sikeres a magyar mezőgazdaság, akkor lehet eredményes a mezőgazdasági képzés, ha jó állapotú intézményekben, korszerű tárgyi feltételek mellett zajlik az oktatás. Mindez szükséges ahhoz, hogy a diákok versenyképes tudással hagyhassák el az oktatási intézményeket – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégium energetikai beruházásának átadásán.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az iskola és kollégium 84 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán. A támogatásból megújították az intézmény energetikai rendszerét.

Fazekas Sándor az ünnepi átadáson hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott mezőgazdasági, élelmiszeripari képzést nyújtó szakiskolák iránt megnőtt az érdeklődés, a fiatalok egyre szívesebben választják valamely mezőgazdasággal kapcsolatos szakmát. Így van ez a Varga Márton szakgimnáziumban is, ahol jelenleg 334 diák tanul. Az érettségit és szakmai bizonyítványt adó parképítő és fenntartó, illetve földmérő, földügyi és térinformatikai képzés igen keresett.

Az agrártárca vezetője szerint kiemelten fontos, hogy olyan képzések induljanak, amelyek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását az ágazatban. A mezőgazdaságban munkaerőhiány van, ahol a szakképzett, modern tudással rendelkező fiatalok elhelyezkedése biztosított.

A zuglói iskola alapító igazgatója Varga Márton, aki kilencven évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt a középfokú kertészképzésre. Tanítványaival építette meg azt a japánkertet, mely különleges helyet foglal el a magyarországi kertkultúra történetében. A japánkerten kívül fenyőkert, vakok kertje, sövénybemutató, kaktuszház, parképítő tanbázis veszi körül az intézményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megújuló agrárium, megújuló vidék

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium; az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minős...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!