Mérföldkő az új jogi szabályozás a szaktanácsadási rendszerben

Agro Napló
Májusban lépett hatályba az a rendelet, amely új keretek mentén szabályozza a hazai mezőgazdasági szaktanácsadási rendszert.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) az új szabályozásból eredő kötelezettségekről, azok végrehajtásáról és a támogatott szaktanácsadás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatót és konferenciát július elején a Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten, a Vajdahunyad várában.

Mérföldkőnek nevezte az új jogi szabályozást a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerben az AM mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára újságírók előtt. Juhász Anikó a sajtótájékoztatón elmondta, a májusban hatályba lépett rendelet arról szól: a mostani kihívásokkal teli világban fontos az agrárgazdasági szereplők, különösen a termelők számára, hogy minden eddiginél szélesebb és mélyebb, alaposabb tudásbázis álljon rendelkezésre. Ezért a rendelet fő célja az, hogy a lehető legtöbb szaktanácsadót engedje be abba a tudásátadási rendszerbe, ami a magyar termelőket szolgálja.

Mindez a klímaváltozás okozta nehézségek leküzdésén túl azért fontos a magyar termelők számára, mert 2021-től új költségvetési és tervezési ciklus kezdődik az unióban és a Közös Agrárpolitikának (KAP) – a termelők előtt álló kihívásokra reflektálva – a szaktanácsadás az egyik központi eleme lesz. Emellett a magyar célkitűzések megvalósítását az unió kutatási keretprogramja is jól szolgálhatja. Ez utóbbi „egy sokkal nehezebb pálya” – mondta a helyettes államtitkár -, mivel a ezek központi, brüsszeli források. A szándék ugyanakkor megvan arra, hogy a tudásátadás rendszerét, fókuszban  a szaktanácsadókkal jobbá, hatékonyabbá tegyék az EU-ban.

Juhász Anikó elmondta még azt is: az AM a NAK-kal közösen meghirdeti „Az év szaktanácsadója” díjat (a felhívás itt érhető el.), hiszen a szaktanácsadók „azok a hősök, akik jobbá, hatékonyabbá teszik a magyar agrártermelést” tudásukat szétosztva. Azokat a szaktanácsadókat kívánják elismerni, aki friss tudást átadva leginkább képviselik a termelők érdekeit. Jelölni az elismerésre aktív szaktanácsadókat lehet augusztus 4-ig. Az ünnepélyes díjátadó pedig az OMÉK-on lesz – közölte a helyettes államtitkár.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke többek között arról beszélt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara olyan szaktanácsadási rendszer kialakításán munkálkodik, ami legjobban igazodik és alkalmazkodik a gazdálkodói igényekhez. Azaz a lehető leggyorsabb és a lehető legpontosabban jutatja el az információkat a gazdákhoz, az igényekhez igazodva.

Kiemelte: a NAK tartja nyílván a szaktanácsadókat, képzi és vizsgáztatja őket, nemzetközi szinten képviseli érdekeiket, továbbá a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATAB) titkársági feladatait is ellátja. Hangsúlyozta: a minőségi szolgáltatás érdekében a szaktanácsadók számára elengedhetetlen a folyamatos tudásfrissítés, új módszerek, technológiák megismerése, továbbá az agrártámogatási rendszer teljes körű ismerete.

Ennek érdekében megreformálták, átalakították a terület képzési rendszerét. Előtérbe került a szaktanácsadóknak a naprakész tudásának megőrzése, illetve az ismeretek bővítése érdekében kötelező képzéseken kell részt venniük, és a meghatározott témákból sikeres vizsgát kell tenniük. A hatékonyság érdekében egy e-irodát is kialakítottak, valamint a nemzetközi kapcsolatokra szintén nagy súlyt fektetnek – ismertette a NAK elnöke.

Győrffy Balázs, az Agro Napló kérdésére elmondta: az agrár-szaktanácsadás finanszírozásra mintegy 14,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mindezt Juhász Anikó még annyival egészítette ki, hogy a pályázatokban beérkezett forrásigény jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget – ami azt mutatja, hogy nagy igény van a szaktanácsadásra -, ezért a kormány úgy döntött, hogy megemeli a keretösszeget, de ennek elismertetése még az unióval most zajlik - közölte a helyettes államtitkár.  

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke és a NATAB vezetője aláhúzta: az általa vezetett testület elsősorban a javaslattevő és a véleményező jogkörében kíván eljárni. Így segíteni szeretné mind a NAK, mind pedig az AM tevékenységét annak érdekében, hogy a májusban közzétett jogszabályt, amely az agrár-szaktanácsadást szabályozza, a lehető leghatékonyabban érvényesíteni lehessen.

Így például a digitális technológia alkalmazásában, a precíziós gazdálkodás széles körű elterjesztésében szorgalmaz hatékony lépéseket a szaktanácsadásban. A magyar agrárgazdaság erőforrásainak hatékony kihasználása érdekében ugyanis nélkülözhetetlen, hogy a magyar agrár-szaktanácsadók  felkészültek legyenek, naprakész tudással rendelkezzenek. Ezért a NATAB monitorozza is a szaktanácsadók munkáját, hogy tevékenységükben ne csak az egyoldalú marketing szemlélet érvényesüljön, hanem a korszerű, a fejlődést előmozdító tudást is átadják a gazdáknak – mutatott rá a NATAB elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!