Mesterséges intelligencia klónozta a sertéseket – emberi segítség nélkül

Agro Napló
A kínai kutatók által kidolgozott módszer többek szerint segíthet elejét venni a gyorsan fogyó sertéshús problémájának.

A kínai Nankaj Egyetemen működtetett mesterséges intelligencia létrehozta hét sertés tökéletes klónját – számolt be róla az Interesting Engineering. Ahogy a portál rámutatott: a folyamat emberi beavatkozás nélkül zajlott le, ami kisebb tudományos mérföldkőként azonosítható – értesült a közleményből az Agro Napló.

A világban eddig történt klónozások során mindenképp szükség volt a hús-vér munkaerőre, mert anélkül bizonyos folyamatok elképzelhetetlenek voltak. A Nankaj Egyetemen kidolgozott módszer azonban teljesen automatizálttá teszi a „sertésgyártást”. A szakértők szerint mindez azért is hasznos, mert az emberi közreműködéssel végzett klónozás bizonyos értelemben nagyon kockázatos: előfordulhat, hogy a sejtek szennyeződnek.

Ha azonban sikerül áthidalni a kockázatos tényezőt, úgy ez a probléma sem jelentkezhet többet.

A kínai kutatók szerint a klónozott sertések jelentős segítséget adhatnak a húsiparnak: Kínában óriási mennyiségben fogy a sertéshús, a kereslet évről évre csak nő. Ennek oka, hogy ez az ország a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója.

A szakértők hangsúlyozták: a klónokból származó hús nem azonos a laboratóriumi körülmények között létrehozott hússal, mivel utóbbit az ott tenyésztett sejtekből állítják elő. A klónozáskor viszont egy igazi, eredeti sertés sejtjeit használják fel.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!