MENÜ

Mezőfalván is fókuszban a talajvédelem

2019.04.25.

A természeti erőforrások egyik legfontosabb eleme a föld, amelynek mindössze csak 11 százaléka termőföld, ezért fontos a talajvédelmi intézkedések szükségességéről szóló folyamatos tájékoztatás. Az idei Szántóföldi Napokon is téma lesz ez.

 

A talajok szervesanyag-tartalmának védelme, a megfelelő tápanyag-gazdálkodás folytatására irányuló törekvések igen fontosak, hiszen a talaj lát el bennünket élelmiszer-alapanyaggal, biomasszával és nyersanyagokkal, továbbá az emberi tevékenység tereként és tájként is funkcionál. A természeti örökségek tárházaként szolgál, valamint élőhelyként és génállományként is központi szerepet játszik.

Számos anyagot tárol, szűr és átalakít, mint például a vizet, a tápanyagokat és a szenet. Ezeket a funkciókat mind társadalmi-gazdasági, mind környezeti jelentőségük miatt védeni kell. A termőföldet használó gazdálkodók számára is fontos, hogy a talajt megismerjék, azt védjék, hiszen odafigyeléssel, szükség szerinti beavatkozással gazdaságosabbá teszik a termelést. Továbbá a jó kondícióban lévő talaj segíti a növényt a stressztűrésben, kevésbé aszályérzékeny, és a megfelelő időben tud vizet és tápanyagot szolgáltatni megfelelő tárolókapacitása révén.

Ismerve a talajképződés rendkívül lassú folyamatát, a talaj megóvásának fontosságát minden szinten be kell építeni a köztudatba. Főként, hogy hazánk különösen érdekelt a talajvédelemben, hiszen nagy a hasznosított terület részaránya. A talaj védelme tehát egyre fontosabb a gazdálkodók számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható.

A témához kapcsolódóan sok hasznos információhoz juthatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAKAdémia című tájékoztató rendezvénysorozatának keretében, amelynek újabb eseménye a III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n lesz Mezőfalván - hívta fel a gazdák figyelmét honlapján a kamara.