MENÜ

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

2017.04.12.

Februárban enyhült a mezőgazdasági termelői árak hetedik hónapja tartó csökkenése: az átlagos árszint 2,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez jó hír a januári 3,2 százalékos visszaesés után – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből, melyet az MTI szemlézett – irja a napi.hu.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 7,3 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly februárinál a januári 8,9 százalék után, az élő állatok és állati termékek drágulása pedig 7,6-ról 8,2 százalékra emelkedett.

A gabonafélék ára 9,6 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára 2,3, a zöldségféléké 3,9, a burgonyáé 4,5 százalékkal mérséklődött a tavaly februárival összevetve. A zöldségek így a tavaly árszint 96,3, a gyümölcsök 95,4 százalékán állnak.

Az élő állatok termelői árszintje 7,7, az állati termékeké 9,4 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 20 százalékkal nőtt, a baromfi ára 1,7 százalékkal esett. A madárinfluenza miatt az előző évi mennyiség felét sem érte el a vágóliba és -kacsa piacra került mennyisége, így az áruk 9,7, illetve 5,5 százalékkal nőtt. A tej felvásárlási ára 14 százalékkal emelkedett.

napi.hu