Mezőgazdasági összeírást végez a KSH

Agro Napló
Az Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2019. elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, december 1-jei eszmei időponttal hajtja végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november 15. és december 15. között.

Az ország 484 településére kiterjedő adatfelvétel eredményei segítik gazdálkodókat, döntéshozókat, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel, pontos adatszolgáltatásukkal nagyban hozzájárulnak – tette közzé honlapján a KSH.

A KSH évente kétszer felméri az egyéni és a háztáji gazdaságok termelési jellemzőit, úgynevezett reprezentatív, véletlenszerű kiválasztáson alapuló mintakijelöléssel. Az adatfelvétel célja: az agráriumban jelentős szerepet betöltő egyéni gazdaságok gazdasági tevékenységének, szerkezeti sajátosságainak feltárása, amihez uniós adatszolgáltatási kötelezettség is társul.

A válaszadás történhet önkitöltéssel vagy kérdezőbiztos segítségével, mindkét esetben elektronikusan. Az önkitöltésre november 15-24. között van lehetőség. Akik nem élnek ezzel, azokat november 25. és december 15. között igazolvánnyal ellátott, a statisztikai hivatal által megbízott összeírók keresik fel, akik elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését.

Az adatfelvétel a szántóföldi növények, zöldségfélék termesztésére és felhasználására, a szántóként használt üvegház és fóliasátor alatti területek hasznosítására, a szőlő- és gyümölcstermesztésre, valamint az agrotechnikára (például a műtrágyázásra, a szervestrágyázásra, az öntözésre) terjed ki. Számba veszi a főbb haszonállatfajokat, az állati termékek termelését, és foglalkozik a mezőgazdasági tevékenység munkaerő-szükségletével, a mezőgazdasági tevékenységet közvetve vagy közvetlenül segítő beruházásokkal.

Az adatok felvétele során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervezeteknek, személyeknek nem adja ki, a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli – tartalmazza a tájékoztatás. Hozzátéve: a feldolgozott eredményeket a KSH az adatgyűjtést követően e-mailben megküldi azoknak, akik ezt kérik a kérdőív kitöltésekor. További információ az adatgyűjtésről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok internet címen érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!