Minden beruházás a magyar agrárium értékét növeli

Agro Napló
Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca.
Fotó: Pelsőczy Csaba

A minisztérium tájékoztatása alapján Nagy István szerint jó látni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a gazdák fejlesztési kedve töretlen. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretein belül meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában jelentős mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez, vagy innovatív fejlesztéséhez. A miniszter kiemelte: a Lakto Kft. a több mint 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásával nagymértékben járul hozzá a magyar tej- és tejtermék szektor sikeréhez.

A tárcavezető hangsúlyozta: a tej esetében bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott. Alig látható méretűre csökkent ugyanis az importtej, meghatározóvá vált a hazai tej aránya a polcokon és biztosabbá vált a tejtermelők hazai piaca. Fejlesztések támogatásával a tárca tovább erősíti a magyar tejipart, hogy a tejtermelők ne külföldre adják el a nyers tejet, hanem a hazai feldolgozók tudjanak belőle minél magasabb feldolgozottsági szintű tejterméket készíteni.

Kifejtette: a koronavírus járvány miatti mezőgazdasági válságkezelő csomagból 1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság és ősszel ki is fizetik ezt a pénzt számukra, mivel fontos a stabilitásuk a magyar ellátásbiztonság szempontjából. A miniszter hozzátette: az állattenyésztésben a piaci egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert jelentős mértékben hozzájárulnak az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is – mondta Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!