MENÜ

Minden családhoz eljuttatják az igényelt tűzifát január végéig

Agro Napló 2021.01.20.

Minden családhoz eljuttatják az igényelt tűzifát ezekben a hetekben még január végéig, a Szociális Tüzelőanyag Programban az állami erdőgazdaságok 206 ezer köbméter tűzifát juttatnak el a rászorulóknak – közölte az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára.

 

Az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában Szentpéteri Sándor elmondta – tette közzé honlapján az Agrárminisztérium –, hogy tavaly nyár végén lezárult a pályázat. Ezután már elkezdték kiszállítani az igényelt tűzifát az önkormányzatok és az erdőgazdaságok, 80 százalékát már az ünnepekig eljuttatták a családoknak.

A program február 15-ig tart, a jövő hónapra így már csak néhány ezer köbméter kiszállítása marad – jelezte a helyettes államtitkár. Közlése szerint az igényelt fa legnagyobb része tölgy, akác vagy bükk, azaz kemény faanyag, a legtöbb igény, mintegy 50 ezer köbméterre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, ezt Borsod és Baranya követi.

A programot már 9 éve meghirdeti a kormány, ezalatt több mint egymillió köbméter tűzifát sikerült eljuttatni a családoknak – mondta Szentpéteri Sándor.

A helyettes államtitkár jelezte: az idén is lesz tűzifa-program. A kormány 5 milliárd forintot biztosított erre a most lezárult pályázatban, ebben az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők vehettek részt. A háztartásonként biztosított mintegy 3 köbméternyi fa egy átlagos család téli szükségletének közel 70 százalékát biztosítja – olvasható az ismertetőben.