MENÜ

Minden megyében agrárkoordinációs munkacsoportok segítenek

Agro Napló 2020.03.26.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden megyében Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportot hoz létre, hogy a gazdálkodók, az élelmiszer-előállítók és feldolgozók, valamint az őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem operatív együttműködését támogassa – közölte a köztestület az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint emellett az agrárkamara a tavaszi mezőgazdasági munkák zökkenőmentes megkezdéséhez is segítséget nyújt – folyamatosan egyeztetve az inputanyag- és eszközbeszállítókkal – valamint az esetleges kieső export hazai felhasználását is segíti.

A NAK a munkacsoportok révén is segíteni kíván annak biztosításában, hogy közel 400 ezer tagjának, hogy az esetlegesen felmerülő gondok minél gyorsabban megoldódjanak mind helyben, mind országosan. A munkacsoportok megtárgyalják a kamarai tagságtól beérkező észrevételeket, és azokkal kapcsolatban javaslatokat fogalmaznak meg.

Folyamatosan felmérik az emberi erőforrás, alapanyag, valamint az erő- és munkagépek igényeket és kapacitásokat, arról tájékoztatják a gazdálkodókat. Közvetítenek, ha valahol munkaerő-igény vagy többlet keletkezik, amire sürgősen megoldást kell találni. Nyomon követik a piaci folyamatokat, felmérik az esetleges beszerzési és értékesítési problémákat és lehetőségeket, és tájékoztatást nyújtanak az érintetteknek. Egyeztetnek a közfoglalkoztatással kapcsolatban, segítenek közös értékesítési megoldások keresésében, támogatják az esetleges kieső export miatti hazai felhasználást.

A megyei munkacsoportok a NAK megyei igazgatóságain keresztül is elérhetőek.

Az agrárkamara a tagjai által jelzett megoldandó problémákat folyamatosan közli az operatív törzzsel, a szakminisztériummal, valamint a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporttal is.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a NAK internetes portálján olvashatók – közölte a köztestület.