Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Agro Napló
Mindannyian hallották már azt a népi bölcsességet az almával kapcsolatban, hogy „minden nap egy alma az orvost távol tartja”, ezt támasztja az Európai Friss Kalandok program felmérése, ami szerint az alma ókor óta ismert egészségmegőrző hatású – adta közre legfrissebb ismertetésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hozzátéve, hogy a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében Marton Adrienn ételstylist még az egyik legnagyobb hazai almatermelőhöz is ellátogatott, hogy feltárja az almafogyasztás előnyeinek titkait.

Így többek közözött megállapítható, hogy az alma tartalmaz A-vitamint, B-komplex-, illetve C-vitamint, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot, fluort, jódot, foszfort, nátriumot, szelént, pektint és vasat.

Emellett az almában megtalálható antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő- és rákmegelőző hatással rendelkeznek. 

Például kanadai kutatók vizsgálataik során antioxidáns tartalmuk alapján rangsorolták az almafajtákat. Megállapították, hogy a piros almafajták antioxidáns tartalma magasabb, ezért egészségesebbek. A sorban az első zöldalmafajta az ötödik helyre került a listán, nagyjából fele annyi antioxidánst tartalmazott, mint az első helyen szereplő piros alma.

Magas rosttartalmának köszönhetően az alma kétszeresen is jótékonyan hat az emésztésre. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, ami javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Az édesanyák tudják, hogy az alma hatékony hasmenés ellen, ezért a kisgyerekeknek gyakran adnak reszelt almát ilyen panaszokra.

A magas koleszterinszint számottevően növeli a különböző szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Az almában bőségesen megtalálható pektin azonban képes csökkenteni azt, jelenlétében ugyanis a táplálékkal elfogyasztott koleszterin nem szívódik fel, hanem a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül onnan. 

Káliumtartalma miatt az alma a szívinfarktus és a magas vérnyomás ellen is hatásos lehet. A tapasztalatok szerint az alma csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, mivel organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Az almafogyasztás serkenti a nyáltermelést a szájban, ezáltal segíthet megakadályozni a fogszuvasodást. Az almasav világosító hatása hatékony lehet a fogak elszíneződése ellen.

Az alma rendkívül gazdag a pektin nevű, vízben oldható rostban, amely teltségérzetet okoz, csökkenti a cukor felszívódását, és segíti a szervezet méregtelenítését. Az alma kb. 85%-a víz, fruktóz tartalma azonban viszonylag magas. Fogyókúrából ennek ellenére sem szabad kihagyni számos jótékony tulajdonsága miatt, melyeknek köszönhetően az egészséges életmód és kiegyensúlyozott diéta egyik nélkülözhetetlen eleme, a cukorbetegeknek azonban figyelniük kell fruktóz-tartalmára.

Az őszi időszakban se hagyjuk ki az almát napi étkezéseinkből, mert rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárulhat egészségünk megóvásához, szervezetünket felkészíti a vitaminhiányosabb téli időszakra. Ha az almát alaposan megmosva, kimagozva, gusztusosan feldarabolva tesszük a család elé, egészen biztos, hogy mindenki megkóstolja! Sőt, egy közös családi filmnézés alatt akár a popcorn helyett is beválhat.

Ha valaki szeretne mindig finom, zamatos almát vásárolni és megtanulni a trükköket, nézze meg a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videót – ajánlja a NAK

Jó tudni viszont tudni, hogy a hasznos vegyületek (például: flavonoidok, chlorogénsav) legnagyobb mennyiségben az almahéjában vannak jelen, ezért leginkább hámozás nélkül, nyersen ajánlott fogyasztani ezt a gyümölcsöt. Fontos ugyanakkor tudni azt is, hogy az almamag kis mennyiségű ciánt tartalmaz, ezért azt lehetőleg ne rágja szét és ne nyelje le senki – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb körte lesz idén

Kevesebb körte lesz idén

Az idén az átlagos évekhez képest akár 20-25 százalékkal is kevesebb, mintegy 25 ezer tonna lehet a belföldi körtetermés az előzetes adatok alapján, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!