MENÜ

Minőségi alapanyagokat és élelmiszereket ígérnek a közétkeztetésbe

Agro Napló 2019.05.15.

A célkitűzés az, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható – főként helyi és bio – alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár egy szakmai rendezvényen.

Fotó: AM Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

Zsigó Róbert a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján – a szaktárca közlése szerint – felhívta a figyelmet: a „Célkeresztben a közétkeztetési alapanyagok minősége” elnevezéssel megtartott konferencia fókuszába az élelmezésvezetők munkájának támogatását, érdekvédelmük képviseletét, valamint az aktuális rendeletek, jogszabályok megismertetése állították.

Kiemelte: az AM örömmel támogat minden olyan eseményt, amely a közétkeztetés minőségi szintjének emelését kívánja erősíteni. A közétkeztetés megkerülhetetlen és fontos terület, mert a társadalom életminőségét, egészségét nagyban befolyásolja.

Az agártárca államtitkára leszögezte: a vendéglátás és közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt. Ebben a munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak. Mint fogalmazott: a Nébih aktív szerepvállalása 2015-ben hivatalosan is kiteljesedett, hiszen ebben az évben indult el Magyarországon a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte zászlajára.

Zsigó Róbert utalt arra is, hogy újabb mérföldkőnek számított 2017, mivel ekkor az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Mostanáig összesen 4600 főző-, és 3600 tálalókonyhai audit zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.

 

20190515_knm_7292-zsigo-robert

Fotó: AM Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

A múlt év egyik jelentős eredménye, hogy elkészült az „Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához” második, átdolgozott kiadása. Az aktualizált szakmai útmutató figyelembe veszi a jogszabály-változásokat, illetve ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat, külön a közétkeztetés vonatkozásában is – emlékezetett az államtitkár.

A szóban forgó területen az AM és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él. Ebben a gazdag eszköztárban említendő a Közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében való részvétel, a megméretettetést a tárca évről évre  támogatja. Maga a verseny összetett célokat szolgál, amelyekkel messzemenően azonosulni tudunk, hiszen ez a nemzeti szintű megmérettetés egyidejűleg népszerűsíti a hazai, friss, idényjellegű alapanyagokat, hozzájárul a közétkeztetés minőségének javításához, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez, továbbá iránymutatást ad a közétkeztetés megújulásához.

Zsigó Róbert szólt még arról is: örömteli eredmény, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések körében, az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkező események száma – tájékoztatott az AM.